Aki úgy látja a balatoni vitorlásokat, mint senki más

Böröczky Bulcsú lélegzetelállító felvételekkel mutatja meg hazánk legnagyobb tavának sokszor rejtett arcát.


Böröczky Bulcsú a Balatonnál nőtt fel. 48 éve alatt egyszer sem vágyódott el a tó partjáról, hiszen a magyar tenger már egészen korán lenyűgözte. Mára úgy érzi a Balaton minden rezdülését ismeri, ezeket a különleges rezdüléseket pedig meg is örökíti. Lenyűgöző felvételei pedig bárkit képesek egy pillanat alatt a tó meghitt világába repíteni. Most Balaton szépségeiről, a szenvedéllyé vált hobbiról és a balatoni vitorlázás különleges pillanatairól beszélgettünk vele.

Bulcsú mindössze 4-5 éve kezdte el a drónnal való fotózást, mely mára nem csak szenvedéllyé vált számára, hanem munkájává is A kezdetben nem gondolta volna, hogy egyszer ebből fog megélni, annál is inkább, mert csak egy véletlen folytán ismerkedett meg a képkészítés ezen formájával.

„A Balaton partján élünk. A szomszédunk vendéglátással foglalkozik. Néhány éve osztrákok nyaraltak náluk, és a kissrác tenyérnyi drónja véletlenül átpottyant hozzánk. Mivel édesanyám német, én is anyanyelvi szinten beszélem a nyelvet. Szóba elegyedtünk és megmutatta mit tud a gépe. Én meg berohantam a páromhoz és mondtam neki, hogy nekem kell egy drón."

"Vettem egy kezdetleges típust, és annyira megfogott a képeken látható különleges nézet, hogy eldöntöttem, ezzel fogok foglalkozni” - meséli.

Bulcsút leginkább a Balaton szépsége varázsolja el, képei 80 százalékában a tó különleges pillanatait örökíti meg.„A vitorlásokat és a vízi élővilágot nagyon szeretem fotózni, ezek mindig különleges pillanatok. Szerencsére mindig belecsöppenek valami olyanba, ami nem megszokott. Én például nagyon szívesen repülök viharban is. Ilyenkor egy vitorlásverseny nagyon látványos tud lenni.”

Bár a fotós elsősorban a képek készítésére használja drónját szívesen besegít a hatósági szervek munkájában is.„A helyi rendőrséget többször segítettem már mentés kutatás céljából. Legutóbb például egy mocsaras vidéken kellett egy eltűnt személy nyomait felkutatni. Mivel a környék gyakorlatilag megközelíthetetlen volt a rendőrök nem mertek elindulni, így az egyik barátommal a levegőből oldottuk meg a feladatot, drón segítségével. Ezen kívül tartottam már a Vízimentők Országos Szövetségének is oktatást a drónhasználattal kapcsolatban.”

Nemcsak mentésre alkalmas ugyanakkor a kis szerkezet, sokszor a mezőgazdaságban is hasznát veszik.

„Több hektáros összefüggő területeken vadkárok felderítésére is használjuk, ezzel jelentősen megkönnyítve a munkát.”Természetesen a sport sem maradhat ki Bulcsú életéből. Fotózott már a Balaton-átúszáson, de rendszeres résztvevője a vitorlásversenyeknek is.

„Nincs vitorlázó múltam, de sokszor fotózom a versenyeket. Elsősorban az összecsapásokat szoktam megörökíteni, de minden hajókkal kapcsolatos életképet szeretek megcsípni, ami a vízen történik. Elsősorban olyan képeket szeretek készíteni, ami nem megszokott. Igyekszem a vitorlásokat úgy fotózni, hogy összekapcsolódjon valamilyen természeti jelenséggel."Bár Bulcsú szerencsésnek mondhatja magát, mert mindössze kétszer zuhant le a drónja és csak egyszer volt rá példa, hogy hirtelen manővereket kellett végrehajtania egy ütközés elkerülése érdekében, azért megemlíti, néha ennek a szakmának is vannak nehézségei.„A nehézségek inkább a műfaj sajátosságából adódnak. Nem mindenki örül neki, hogy elröpülök felette. Sokan úgy ítélik meg, hogy belépek a magánszférájukba, és ez az elején sok vitát és félreértést eredményezett. Szerencsére ma már az emberek kezdik elfogadni a drónokat, és látják, hogy valójában ez egy hasznos és jó dolog."

Természetesen a fotós a kezdeti nehézségek ellenére sem adta fel hobbiját, és csodálatos fotóival nap mint nap megörvendezteti a közönséget.

Fotók: Böröczky Bulcsú

További fotók a Balaton ezer arcáról itt.

Videók