Alig 10 évesek, de felnőttek módjára szelték a habokat!

Az idei Kékpántlika versenyen a gyerekeknek kedvezett a friss szél, így a mezőny a nagyobb kört teljesítette. Az első két helyet a két 29er szerezte meg.


Az utánpótlás versenyzők „Kékszalagjára”, a Kékpántlikára hat hajóosztályban közel félszáz hajó nevezett. A versenyrendezőség a frissebb, 6-9 csomós szélben a hosszabb pályát tűzte ki, így a mezőny az Ótihanytól délre, nagyjából a Limnológiai Intézet elé tett első bóját érintette, onnan a hajógyári öbölben elhelyezett pályajel következett, majd a füredi befutóra fordultak a hajók. A legnépesebb osztály az Optimist volt 25 nevezéssel, a legikesbb létszámot a Laser Radialban jegyezték fel egyetlen nevezett egységgel. A rajtvonal elkülönített részében rajtoló katamaránok végül versenyen kívül hajóztak.

Közvetlenül az indulás után a 420-asok kerültek az élre. Három perces bőszeles vitorla moratóriummal indultak, azaz a spinakkereket, genakkereket csak a rajt után 3 perccel után lehetett felhúzni. Nem sokáig tartott a 420-asok fölénye, a Szabó-Petrányi 29er kettős a pálya bal oldalán hamar, szinte beláthatatlan messzeségbe került a mezőnytől és toronymagas elsőként kerülte a tihanyi félsziget alatti első pályajelet nem sokkal fél 11 előtt. Mögöttük sokáig senki, majd együtt érkezett a másik 29er két 420-assal - Zolnai Sámuel János és Arányi Barna éppen csak befért Dobos Gergely és Schinkovits Domonkos, illetve a Rutai Tamás és Kendeh-Kirchknopf Gusztáv elé.

Csak Vidáman!

Fotó: Hunsail.hu

Az előbb stabilizálódó, majd lassan gyengülő, illetve ki-kihagyó, néha viszont rugdosó szél mellett megmaradtak a korábbi nagyobb szélben keletkezett hullámok, így némiképp zaklatottabbá volt a menet. Sorban érkeztek az osztályok nagyjából egy-egy kupacban, volt persze minden osztályban pár lemaradó egység, de nagyjából együtt haladtak.

Mint a profik!

Fotó: Hunsail.hu

Szabó Roniék fokozatosan húztak el a mezőnytől és hatalmas előnnyel futottak be elsőként, nem sokkal 11 óra előtt. Fölényüket jól mutatja, hogy amikor célba értek, a második helyezett 29er egység még a hajógyári pályajel közelében sem volt.

A visszafrissülő szélben a második helyet a Zolnai Sámuel János és Arányi Barna (Kereked) 29er-es egység húzta be, majd a harmadik helyen a 420-assal versenyző Rutai Tamás és Kendeh-Kirchknopf Gusztáv kettős érkezett, ők az előző bójánál még negyedikként fordultak, így javítani tudtak egy helyet.

Borulás.

Fotó: Hunsail.hu

Az Optimist osztályban szoros befutóra érkezett négy hajó, a sorrend közöttük az utolsó 20 méteren is változott, amikor a 4. helyen érkező hajó egy frissüléssel le tudta rohanni az egészen addig a harmadik helyen vitorlázó egységet.

 

A jól megérdemelt jutalom.

Fotó:Hunsail.hu

Érdekesség, hogy az egyetlen Laser Radial több 4.7-es hajótól is kikapott.

Az utolsó befutó optimist 12 óra 43 perckor haladt át a célvonalon, így az idei verseny szűk háromnegyed órával volt hosszabb a tavalyinál.

A Kékszalag Nagydíjról a Sport365 helyszíni bejelentkezésekkel, interjúkkal és képriportokkal számol be az olvasóknak.
Kövesse a Balaton legnagyobb vitorlás eseményét a Sport365-ön!

Forrás: Hunsail.hu

 

 

 

Videók