A Raffica tavaly mindent megnyert, idén ott folytatta, ahol abbahagyta: a csúcson

A Raffica kormányosa 15 évet várt arra, hogy Litkey Farkast megverje. Az eredmény pedig még értékesebb, hiszen Király Zsolt egytestű hajóval előzte meg a katamaránnal versenyző kékszalag-rekordert.


A Raffica legénysége 2019-ben minden a négy nagy európai tókerülő versenyt megnyerte. Bár a csapat idei terveit a vírus teljesen átírta, az első versenyükön ott folytatták, ahol tavaly abbahagyták.

A Király Zsolt vezérelt egység 18 óra 54 perc 8 másodperces idővel érkezett be a célba az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A legénység ezzel az abszolút mezőny 7. helyét érte el, az egytestű hajók kategóriáját pedig megnyerte.

 

Az eredmény nagyságát tovább emeli, hogy a 30 éves hajónak sikerült több a legmodernebb technikával rendelkező katamaránt is megelőznie. Többek között maga mögé utasította a nagy ellenfél, Litkey Farkas kormányozta PreVital és a tavalyi győztes Racing Djangot is.


Fotó: Török Brigi Photographer

A nem mindennapi győzelem után a kormányost, még Litkey Farkas is felhívta, hogy gratuláljon neki a teljesítményéhez.

Király Zsolttal, a Raffica kormányosával a versenyt megelőző napon beszélgettünk:

Az egytestűek mezőnyében a végső győzelemre is esélyes hajó kapitánya alig várja, hogy végre vízre szálljanak, mivel a koronavírus terjedése miatt a szezon első felében lévő versenyeket mind törölték. Bár egy másik hajóval tudtak gyakorolni, a Raffica a Kékszalagon száll majd először vízre az idei szezonban.

"A tó-, a vitorlázás szeretete, és a csapatom visz előre." - Király Zsolt

A Raffica kormányosa nem aggódik a balatoni tókerülő előtt. Mint mondja saját magukkal szemben vannak elvárásaik, de inkább játékként tekintenek a versenyre....

A jól összeszokott csapatban 2 helyen változás volt, de a két új fiatal szinte egyből felvette a ritmust a gárdával. Király Zsolt szerint ez egy jó lehetőség arra, hogy a "gyerekekkel" megszerettessék a nagy hajón való vitorlázást.


A csapat tavaly mindent megnyert, amit meglehetett.

A kormányos szerint mindent beleadnak majd, hogy győzni tudjanak, ugyanakkor egy játékként tekintenek a hazai versenyre, amin inkább csak a saját elvárásaiknak szeretnének megfelelni.
 

A 2020. július 30-án rajtoló Kékszalag Nagydíjról a Sport365 helyszíni bejelentkezésekkel, interjúkkal és képriportokkal számol be az olvasóknak.

Kövesse a Balaton legnagyobb vitorlás eseményét a Sport365-ön!

A Sport365 stábjának a helyszínen való közlekedését az Ultimate e-Bike támogatta.

Borítókép: Facebook.com/RafficaSailingTeam

Sport365.hu - Minden eddiginél jobban éhes a győzelemre a Kékszalag-rekorder

Litkey Farkas csapatának az elmúlt 2 évben nem sikerült megnyernie a balatoni tókerülőt, így most még motiváltabbak a versenyt illetően. A rekorder vitorlázó imádja a katamaránozást, mert rendkívül szórakoztató, és mert egy olyan technikáról van szó, ami nagyon sokáig ismeretlen volt.

Videók