A magyar klasszis szerepelhet az olimpián!

Szenzációs sportsikerről érkezett hír.


Érdi Mária Laser Radialban kvótát szerzett a 2020-as tokiói olimpiára az aarhusi olimpiai kvalifikációs vitorlázó-világbajnokságon.
 
A magyar versenyző a hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint a csütörtöki futamban a 11. helyen ért célba, így összesítésben a 10. helyen áll.    Az eredmény az óvási tárgyalások miatt egy ideig nem volt hivatalos, ám Érdi csütörtök délután Facebook-oldalára feltöltött videójában jelentette be, hogy másnap az éremfutamban szerepelhet, s a tokiói kvalifikációt is megszerezte. Az éremfutamban a legjobb tíz versenyző rajtolhat el, s 18 kvótát osztottak ebben a hajóosztályban.
    
A mindössze 20 éves vitorlázó pályafutása második olimpiájára készülhet. Rióban 18 évesen a 14. helyen végzett.
    
Érdi Mária kvótaszerzése tulajdonképpen papírformának nevezhető, mivel az elmúlt időszakban kiemelkedően szerepelt a nemzetközi viadalokon. A világkupa-sorozatban januárban Miamiban 4., áprilisban Hyeresben pedig az 5. lett. A hatalmas hagyományokkal bíró, nagyon rangos Palma de Mallorca-i versenyen, a Trofeo Princessa Sofián pedig a harmadik pozícióban zárt. Májusban a franciaországi La Rochelles-ben rendezett Európa-bajnokságon az 5. helyet szerezte meg. 
    
Érdi a második magyar 2020-as kvótás, mivel szerdán a Finndingi hajóosztályban szereplő Berecz Zsombor biztosította helyét Tokióban azzal, hogy második helyen bejutott a tízhajós éremfutamba. Berecz csütörtökön megnyerte a világbajnokságot.
 

 

Videók