75 éve először kellett törölni a Sydney-Hobart versenyt

Hat nappal a rajt előtt született meg a döntés.


A Sydney-Hobart vitorlásversenyt rendező Ausztrál Yacht Klub szombaton bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg az idei viadalt.

A szervezők pénteken még optimista hangvételű közleményt adtak ki, amelyben arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy az előkészületek során nagy erőfeszítéseket tettek a verseny megrendezése érdekében, és reményüket fejezték ki, hogy azt a járványhelyzet ellenére meg tudják tartani.

Az élet azonban átírta a terveiket: Sydney északi strandján egy csoportban 28 vírusos esetet azonosítottak, így az ausztrál államok és területek pénteken belépési korlátozásokat vezettek be. Tasmania - ahol a vitorlásverseny véget ér - szombaton bejelentette, hogy arról a környékről, ahol a vitorlásversenyen érintett sportolók jelenleg tartózkodnak, az államukba történő belépéskor mindenki 14 napos karanténba kényszerül.

Noel Cornish a rendezők nevében kifejtette: csalódottan mondják le a versenyt, amelynek biztonságos megrendezéséért az előkészületek során nagy erőfeszítéseket tettek.

"Pedig minden szempontból felkészültünk a biztonságos rendezésre, erre hat nappal a rajt előtt le kell mondanunk a viadalt. Hetvenhat év alatt először történik meg, hogy elmarad a verseny" - hangsúlyozta.

A 630 tengeri mérföldes versenyt 1945 óta eddig minden évben megrendezték. Tavaly a korábbi kétszeres győztes Comanche győzött, lehajrázva az előtte haladókat, 1 nap, 18 óra, 30 perc és 24 másodperces idővel érkezett célba. A rekordot 1 nap, 9 óra, 15 perccel ugyanez a hajó tartja, amelyet 2017-es győzelmekor állított fel.

Borítókép: Andrea Francolini/Alea/Getty Images
 

Videók