Nem volt könnyű dolguk a Fehér Szalag résztvevőinek - Videó

A Nanushka Sailing Team kormányosa szerint nagyon nagy lutri volt a verseny vége.


Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Nanushka nyerte a Fehér Szalagot, a Classic Round győztese pedig a Lillafüred lett.

A Kékszalag főpróbájának tartott verseny a szokásoktól eltérően nem a balatoni tókerülőt megelőző hétvégén rajtolt el, hanem jóval korábban. A koronavírus járvány a teljes idei versenynaptárt felborította, így a Fehér Szalag június 27-én rajtolt el, míg a Kékszalagra csak július 30. és augusztus 1 között kerül sor.

Security Check Required

(null)A Magyar Vitorlás Szövetség beszámolóját tesszük közzé:

Bár az időjárási előrejelzések 6-8 csomós erősségű szelet jósoltak, végül nem volt könnyű dolga a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 23. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round résztvevőinek. A rajtnál és a verseny első szakaszán, a Balatonfüred-Balatonkenese távon nagy különbségeket tapasztalhattak a mezőny tagjai az északi, valamint a vízközépi, vagy déli taktikákkal kapcsolatban, így alaposan „szétrázódott” a több mint kétszáz versenyben részt vevő hajó.


Több mint kétszáz hajó állt rajthoz (Fotó: Sailing Drone Team)

A balatonkenesei bóját a Nanushka BMW Wallis vette elsőként, de nem lehetett nyugodt a Váradi Szabó János kormányozta hajó legénysége, mert picivel több mint egy perc hátrányal ott volt mögöttük az MKB-Prospex (Dr. Kaiser Kristóf), valamint két perc lemaradással az RSM2 (Vándor Róbert).


RSM 2 (Fotó: Török Brigi photographer)

A nyílt többtestű kategóriában, azaz a katamaránoknál végül sikerült a teljes távot (Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Balatonfüred) megrendezni a versenyzőknek és a végső győztes a Balatonkenesén is vezető Nanushka BMW Wallis lett, nem egészen egy perccel megelőzve a Siófokon az élen álló MKB-Prospex csapatát.

Security Check Required

(null)


Az abszolút verseny második helye nagyon izgalmas végjáték után dőlt el, ugyanis a Litkey Farkas kormányozta Prevital végül tíz másodperccel maradt le az ezüstérmes pozícióról, és futott be végül harmadikként a versenyen.


A Nanushka BMW Wallis lett a győztes (Fotó: Sailing Drone Team)

 

A szél gyengülése, kihagyása és bizonytalansága miatt a verseny rendezői úgy döntöttek, hogy a klasszikusok, valamint a mezőny további résztvevői számára a siófoki pályajelnél lesz a befutó, tehát a nyílt többtestű kategóriában és a piros csoportban induló hajókon kívül mindenkinek rövidebb távot kellett vitorláznia. A klasszikusoknál a Lillafüred (Gál András Levente) lett a 2020-as verseny győztese a Sirocco (Cittel Lajos), és a Nemere II. (Láng Róbert) előtt. A Classic Round résztvevői - a hagyományoknak megfelelően - 30 perccel korábban rajtoltak.

Sirocco on Facebook Watch

A Nemere II. nagyon jon.

 

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj sárga csoportjába sorolt nem klasszikus hajók között a Király Zsolt kormányozta No1 lett az első, a Tantál (Fazekas Gábor) és a Trentasette (Lacsny Gergely) előtt.

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 23. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round volt az első a szezon nagyhajós versenyei közül, ahol eredményhirdetést is tartottak, hiszen a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetése, illetve az intézkedések enyhítése erre lehetőséget adott a Magyar Vitorlás Szövetségnek.

Váradi-Szabó János, a Nanushka kormányosa értékelte a versenyt:

Váradi-Szabó János: Elégedettek vagyunk mindannyian!

A Nanushka Sailing Team kormányosa, Váradi-Szabó János a szombati nap eseményeirőlAz MVSZ egyébként minden részt vevő egység számára egy nagyfelbontású „hajóra szóló” képet ad ajándékba, melyet a verseny utáni héten, e-mailben juttat el a résztvevőknek, valamint érdekes újítás az is, hogy a szombati versenyen bemutatkozott a Hirdetőtábla felület (http://hirdetotabla.hunsail.hu/feher-szalag-2020/eredmenyek), ahol minden információt megtalálhatnak a sportolók és érdeklődők az aktuális versennyel, versenyekkel kapcsolatban.

A Fifty-Fifty csapata is feltöltött egy videót a versenyről:

Fehér szalag rajtra megyünk - Fifty Fifty

Kezdődjön a muri!

Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

Borítókép: Facebook/Török Brigi photographer

Videók