Brutális vihar és magyar siker a svájci tókerülő versenyen -VIDEÓ

Király Zsolt és társai 2012 óta negyedszer bizonyultak a leggyorsabb csapatnak (egytestű vitorlással) a Genfi-tavi tókerülő versenyen, a Bol d'Oron.


"A 81. Mirabaud Bol d’Or tókerülő versenyen, amely az egyik legjelentősebb belvízi vitorlás verseny a Kékszalag, a német Rund um és az olasz Centomiglia mellett, ismét a leggyorsabb egytestű vitorlásnak bizonyult Király Zsolt vezetésével a Raffica Libera és tizennégyfős csapata."- írja a hajózás.hu
 
Fotó: www.hajozas.hu
 
 
A légvonalban 123 kilométer hosszú tókerülő pályán Király Zsolték magabiztosan vezettek féltávnál a bouveret-i pályajelnél, ám a visszaúton a tó közepénél egy átvonuló zivatar heves viharában könnyű Libera hajójukkal túlélő üzemmódra kellett váltaniuk.
 
A vitorlákat időben lehúzva, a hajót a heves széllökések és jégeső közepette stabilan tartva vesztegeltek.
A szél csendesedésekor az időközben eléjük került hajókat a  hátralévő harminc kilométeren utolérték, sőt újra megelőzték, így a 14. helyen értek célba, amivel a leggyorsabb egytestű hajóként végeztek a versenyen!
 
Előttük kizárólag többtestű hajók, Décision 35-ösök és Ventilo M2-esek értek célba, így 2012, 2013 és 2016 után negyedszer is újra ők nyerték a Bol de Vermeilt, a legjobb egytestű hajónak kiírt díjat.
 
Videó, ahogy a Raffica megérkezik a viharba:

A versenyt abszolút sorrendben a Ladycat powered by Spindrift katamarán nyerte. A Décision 35-öst, amely negyedszer győzött a Bol d’Oron ezúttal Yann Guichard vezette. A 2018-ban Kékszalag győztes svájci Safram a 11. helyen ért célba. Az idei Bol d’Or Mirabaud tókerülőn 464 hajó rajtolt.
 
Fotó: www.hajozas.hu
 
Ott volt a mezőnyben a balatoni szólóvitorlás tókerülő bajnok Varga Lajos is, aki ezúttal természetesen csapattal vitorlázik a Nelson Flottalízing nevű Flaar 26 RR típusú hajójával. A hírek szerint a viharban hatalmasat borultak, amikor teljes vitorlázattal haladva elkapta őket az első szélroham, de később összeszedve magukat versenyben tudtak maradni. Vasárnap reggelig azonban még nem értek célba.
A harmadik magyar hajó a Principessa Libera a rajtlista tanusága szerint orosz zászló alatt versenyzett, vegyes összetételű alkalmi, nemzetközi legénységgel. Féltávnál az egytestűek között másodikként fordultak, ám a vihart nem úszták meg, mint Király Zsolték vagy Varga Lajosék és a versenyből kiállni kényszerültek, ugyanis információink szerint felborultak, a csapat minden tagja megúszta a balesetet sérülés nélkül. 
 
A vihar a szervezők szemszögéből, képen:

Itt pedig már videóban:

Több hajó nem úszta meg a vihart. Árboctörések következtében többen is idő előtt befejezték a versenyt, mint például a Realteam:
 

Fotók és Forrás: www.hajozas.hu, Facebook/Bol d'Or Mirabaud
Videók: Facebook/Raffica Sailing Team, Facebook/Bol d'Or Mirabaud

 

Videók