Történelmi győzelem és orosz hokiarany a zárónapon

A négyes bobosok fináléja és a hokitorna döntője is hihetetlen izgalmakat hozott.


Marit Björgen a téli ötkarikás játékok történetének legeredményesebb versenyzőjelett Phjongcshangban a vasárnapi zárónapon, amelyen az orosz olimpiai sportolók válogatottja nyerte a férfi jégkorongtornát.

 
A 37 éves Björgen ötödször állhatott dobogóra a dél-koreai játékokon azzal, hogy diadalmaskodott a sífutók női klasszikus stílusú 30 kilométeres versenyében.
 
A férfi jégkorongtornán az előzetesen jóval esélyesebbnek tartott oroszok fordulatos mérkőzésen hosszabbításra kényszerültek a németek ellen, ám végül megnyerték a finálét.
 
A női curlingezők viadalában a svédek zártak az élen, a vasárnapi fináléban a házigazdák válogatottját múlták felül 8-3-ra.
 
A férfi négyes bobosoknál két német egység állhatott dobogóra: a Francesco Friedrich vezette kvartett győzött, míg Nico Walther egysége úgy lett második, hogy a házigazdák csapatával azonos időt száguldott.
 
Így a bobosoknál másodszor, a dél-koreai játékokon pedig immár harmadszor született megosztott érem.
 
A phjongcshangi téli olimpia vasárnapi zárónapjának győztesei:
 
Curling:
nők: Svédország (Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, tartalék: Jennie Wahlin)
 
Bob:
férfi négyes: Németország (Francesco Friedrich, Candy Bauer, Martin Grothkopp, Thorsten Margis)
 
Jégkorong:
férfiak: Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)
 
Sífutás:
nők, tömegrajtos, klasszikus stílusú 30 km: Marit Björgen (Norvégia)
 
A téli olimpián 15 sportág 102 versenyszámában avattak győztes, az éremtáblázat élén Norvégia zárt, a magyarok egy arannyal holtversenyben a 21. helyen végeztek. A lista második helyén a németek, a harmadikon a kanadaiak végeztek.
 
Magyarország a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó elsőségével téli ötkarikás játékokon története első, összességében 177. olimpiai aranyérmét szerezte, egyúttal 38 év után nyert újra medált téli olimpián.
 

Videók