Rp. gyorskorcsolya vb - Burján végzett a legjobb helyen 1500-on

Liu Shaolint még az elődöntőben kizárták.


Legjobb magyarként a kisdöntős Burján Csaba a 13. helyen végzett 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságának szombati napján.

 
A váltóval olimpiai bajnok pécsi sportoló a táv első harmadában hátul helyezkedett, utána felküzdötte magát a középmezőnybe, de amikor a hajrára fokozódott az iram, már látszott, hogy nem tud még feljebb törni, s végül ötödikként haladt át a célvonalon a hétfős futamban, így összesítésben a 13. helyen zárt.
 
"A sebességem megvan, de a hosszabb távra az erő nincs" - értékelt röviden Burján Csaba.
 
A férfi finálét tulajdonképpen kétszer kellett lefutni egy versenybaleset miatt, ugyanis amikor a hajrá kezdetén kicsúszott a kínai versenyző, felborult a pályát szegélyező palánk. A bírók azonnal sípolva jelezték, hogy lefújták a futamot, de a versenyzőkben csak két körrel a vége előtt tudatosult, hogy meg kell állniuk. 
 
Másodjára a dél-koreai Hvang Tae Hon győzött, de az utolsó kanyarban kézzel visszafogta honfitársát, Lim Hjo Dzsunt, emiatt a zsűri kizárta, minek következtében a szám olimpiai bajnoka, Lim lett a világbajnok. Az ezüstöt az 1000 méter olimpiai bajnoka, a kanadai Samuel Girard, a bronzot a szintén dél-koreai Li Dzsune Szeo szerezte meg.
 
Az elődöntőben kizárt Liu Shaolin Sándor 20., a selejtezőben búcsúzó Varnyú Alex 31. lett.
 
A női fináléban három körrel a vége előtt már kialakult a végső sorrend: a szám olimpiai bajnoka, a dél-koreai Csoj Min Dzsong megvédte címét, mögötte a phjongcshangi téli játékokon és a legutóbbi vb-n is bronzérmes kanadai Kim Boutin lett a második és az Európa-bajnoki bronzérmes orosz Szofija Proszvirnova a harmadik. Az elődöntőben búcsúzott Jászapáti Petra 17., míg a selejtezőben kiesett Bácskai Sára Luca 24.-ként zárt.
 
A szombati program az 500 méter küzdelmeivel és a váltók elődöntőivel folytatódik, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták fináléit bonyolítják le.
 
férfi 1500 m, világbajnok:
   Lim Hjo Dzsun (Koreai Köztársaság) 2:31.632 perc
2. Samuel Girard (Kanada) 2:31.685
3. Li Dzsune Szeo (Koreai Köztársaság) 2:31.717
...13. Burján Csaba
...20. Liu Shaolin Sándor
...31. Varnyú Alex
 
női 1500 m, világbajnok:
   Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 2:29.741 perc
2. Kim Boutin (Kanada) 2:29.803
3. Szofija Proszvirnova (Oroszország) 2:29.843
...17. Jászapáti Petra
...24. Bácskai Sára Luca
 
Fotó forrása: Derek Leung - International Skating Union (ISU)/ISU via Getty Images

 

Videók