Napló a Mátrából, 1. rész: "Sohavégetnemérő tél"

Igazi ajándék az idei tél a sísport szerelmeseinek. Rekordszezonnal zár a Sípark Mátraszentistván


Minden reményt felülmúl az idei szezon a téli sportok rajongói számára. A sport365.hu stábjának naplója a Mátrából. 1 rész.
 
„A szezont a csúcson kell abbahagyni”
 

Reggel 6 óra, odamegyek a szállásom ablakához és gyönyörű napfelkelte fogad. Tiszta jégvirág az ablak, melyet narancsszínre fest a nap korongja. Ránézek a telefonomra: mínusz 8 fok. Mindez április 8-án!
 
Már párszor meglepett minket az idei tél, de ez már tényleg a rekordkategória.
 

Tengerszinten már virágzanak a fák (remélem, minél kevesebb kárt okoz bennük a fagy), itt fenn pedig nem télies az idő, hanem hamisítatlan TÉL uralkodik.
Kimegyek a turistaházból, hogy megérezzem a reggeli természetet. Azonnal felébredek.


A hideg csontig hatol pedig síkabátban vagyok. Ugyanakkor a rikítóan narancssárga napfelkelte olyan szép, hogy nem a hidegre gondolok, hanem arra, hogy a természet közelsége az egyik legcsodálatosabb élmény, amit átélhetek.


 
Még a hideg is felerősíti ezt az érzést. Olyan, mint a Niagara közelében állni, nem tudsz nem tudomást venni róla. Minden érzékszervedet leuralja a természet. A hideg uralma alá veszi a bőröd, a szemed nem tud ellenállni a káprázatos színeknek, a füled pedig fókuszáltan irányítja a figyelmet a talpad alatt csikorgó, ropogós hó hangjára.
Nincs más észlelés. A környezet ledominál. Én pedig élvezem az észlelést csutkára tekert potméterrel.
 
Igazi mindfulness pillanat.

Rövid séta után vissza a szállásra, ahol még sok munka vár rám. A tegnapi fotók rendezése, utómunka, feltöltés, posztolás, majd jöhet a nagyobb munka a videóanyagok megvágása, posztolása.
A törpök tudósítók élete nemcsak móka és kacagás.
6 órányi munka után jöhet a tudósítás legizgalmasabb része, az igazi terepmunka. Irány a Sípark Mátraszentistván.
Hogy pontosan kivel lesz interjú vagy éppen klipkészítés? Mindig vannak leszervezett programok, de a lényeget valójában soha nem tudhatom előre.
Ezért van velem mindig a teljes MOJO (Mobile Journalism) cucc. Egy komplett hátizsáknyi felszerelés, hogy ne csak én lássam, amit érdemes látni, de az olvasó is.
 
Állandó figyelem, állandó standby és belemenős vagányság.

 
Állandó figyelem, vagyis, előtted, melletted, mögötted, feletted, alattad… bárhol készülődhet a téma, amire le kell csapni. A megcsörrenő telefon, a szendvicsed, amit már oly régóta megennél itt mindig csak másodlagos. Első, hogy kiélesített érzékszervekkel ott vagy a helyszínen. Folyamatos scannelés. A sztorit előre meg kell látni.
Belemenős vagányság, vagyis, ha bármi akárcsak a minimális esélyét is rejti a jó sztorinak, lépni kell. Itt nincs kopogás, nincs „Jónapotkívánokarróllenneszóhogyszóvalszabadelehetetulajdonképpen…”.

Be kell nyitni és ütni a vasat amíg meleg. Ami persze tízből legalább hat koppanást fog eredményezni. De négyben ott lehet a jó sztori, ami szép vagy megható vagy meghökkentő vagy látványos, vagy éppen elgondolkodtató.
 
Mint például Kombo a 3 éves kínai kislány, akinél rajzolni sem lehetne helyesebb kisgyereket és aki Mátraszentistvánon(!) tanul síelni.Vagy a csak elsőre ijesztő, valójában tök jó fej síszörnyek.

 


Aztán összefutsz a legvidámabb (és legőrültebb) snowboard barátokkal.

 

Aztán mászol egy jó nagyot és elalélsz a látványtól.


Meglepetés pedig akkor is jöhet, amikor „megrendezel” mindent. Mert mindig az ÉLET a legjobb forgatókönyvíró.
 

És még mindig van meglepetés. Egyszer csak egy hamisítatlan alpesi hölgy pukedlizik előtted.De szembejöhetnek kamaszversenyzők is, akik elképesztő bölcsességgel beszélnek arról, hogy a tehetség kevés a sikerhez, a szorgalom a titok. (Erről részletesebben, majd a Napló másik részében.)
 
Mindig érdemes nyitott szemmel-füllel és szívvel léteznünk, de egy tudósítónak mindez kötelező. A Sípark Mátraszentistván pedig kitűnő terep minderre, hiszen a téma az utcán pályán hever.
 
Azzal kezdtem, hogy ez a TÉL csodákat hozott azoknak, akik imádnak csúszni. A cseresznye a koktél tetején pedig nem más, mint a meghosszabbított nyitvatartás. Már másodszor!
 
Még holnap is nyitva tart a Sípark, aki pedig elmegy nem fog csalódni. Igazi tél feeling fogja várni, kemény hideggel, kifagyott pályákkal és gyönyörű panorámával a csúcsról. Mert a szezont a csúcson kell abbahagyni!


 

 
Köszönjük a támogatást a cikk elkészítéséhez a Sípark Mátraszentistvánnak, a Kőrösi családnak és a szóvívőnek, Erbeszkorn Tamásnak.


Fotó és videó: Erdős Géza
 
 
 

 

Videók