Liu Shaoang és Krueger John-Henry is bejutott a döntőbe

Rövidpályás-gyorskorcsolya Eb - Két magyar az 1000 m döntőjében.


Liu Shaoang és Krueger John-Henry személyében két magyar jutott döntőbe 1000 méteren a lengyelországi Gdanskban zajló rövidpályás-gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

A férfiaknál az amerikai születésű Krueger és Liu Shaoang ugyanabban a negyeddöntős futamban szerepelt. Nagyszerű taktikával, szépen összedolgozva megszerezték a biztos továbbjutást érő első két helyet, mivel utóbbi másodikként korcsolyázva tökéletesen védte mindkettőjük pozícióját. A címvédő Liu Shaolin Sándor azonban kiesett. A francia Tristan Navarro meglökte az FTC 25 éves versenyzőjét, aki emiatt aztán előbb a szintén francia Sebastien Lepape-pal, majd az izraeli Vladislav Bykanovval is összerúgott, így ritmust vesztve esélye sem volt feljebb törni, végül negyedikként ért célba. Mivel a zsűri Navarrót megbüntette, Liu Shaolin harmadikként zárt, de az ideje lassúnak bizonyult a továbbjutáshoz.


Fotó: Adam Nurkiewicz - International Skating Union/International Skating Union via Getty Images

Az elődöntőben ismét együtt szerepelt a két magyar, akik eleinte az ötfős mezőny végén helyezkedtek. Először a váltóval olimpiai bajnok Liu Shaoang tört előre, és két riválisát, majd az élen korcsolyázó orosz Gyenyisz Ajrapetjant is megelőzte. Krueger a hajrára tartalékolt, mert amikor Stijn Desmet kilökte az 1500-on ezüstérmes Ajrapetjant, akkor a honosított magyar lecsapott a lehetőségre, és egyetlen kigyorsítással az egyenesben feljött a második helyre a belgát és Bykanovot is megelőzve. A nőknél Kónya Zsófia a negyeddöntőben búcsúzott, míg Sziliczei-Német Rebeka továbbjuttatással került a legjobb tíz közé, ahol aztán futamnegyedikként a kisdöntőre kvalifikálta magát. A zárónapon a táv fináléival folytatódik a program, majd a 3000 méteres szuperdöntők következnek, végül a váltók éremcsatáival zárul a kontinensviadal.

Borítókép: Adam Nurkiewicz - International Skating Union/International Skating Union via Getty Images

Videók