Lengyel esélyekkel kezdődik az idei Négysáncverseny - előzetes

A lengyel síugrók megszakíthatják az osztrákok öt éve tartó diadalmenetét a hétvégén, Oberstdorfban kezdődő 62. Négysáncversenyen.


A világkupa-sorozat eddigi nyolc viadalának felét három lengyel versenyző nyerte: Krzysztof Biegun, Jan Ziobro egyszer-egyszer diadalmaskodott, míg a vk-pontversenyben vezető Kamil Stoch kétszer. Utóbbinak van a legjobb esélye a végső sikerre, ugyanis az utóbbi négy vk-állomáson mindannyiszor dobogóra állhatott: kétszer győzött, kétszer második lett. Korábban egyetlen lengyel síugró nyerte meg a Négysáncversenyt, Adam Malysz 2001-ben.

Az elmúlt öt évben az osztrák ugrók fölénye jellemezte a hagyományos eseményt: 2009-ben Wolfgang Loitzl, 2010-ben Kofler, 2011-ben Thomas Morgenstern, míg tavaly és idén januárban Schlierenzauer győzött.

Közülük ezúttal a címvédő számít a favoritok közé, ugyanis Stochhoz hasonlóan ő is két első helyet gyűjtött be a mostani vk-idényben. Schlierenzauer ráadásul sorozatban aratott harmadik diadalával csúcsbeállítást érhet el, ugyanis korábban ez a bravúr csak a norvég Björn Wirkolának sikerült 1967 és 1969 között.

Érdekesség, hogy minden idők egyik legjobb síugrója, a Négysáncversenyen öt végső diadalával rekorder Janne Ahonen visszatért a mezőnybe. A 36 éves finn legenda eddig dobogós helyezést nem ért el, de egyre jobb formát mutat, jelenleg 17. a vk-pontversenyben, azaz nem lenne teljesen váratlan, ha a négy állomás egyikén meglepetést okozna, de arra kicsi az esély, hogy összetettben a legjobb három között zárjon.

Ahonen először 2008-ban, majd 2011-ben vonult vissza, ezúttal is azért tért vissza, hogy jövő februárban, Szocsiban utolsó kísérletet tegyen arra, hogy egyéniben érmet nyerjen olimpián, mert ez az egyetlen, amit nem ért el páratlan pályafutása során.

A világkupa-sorozatba tartozó esemény szombaton az oberstdorfi selejtezővel kezdődik, másnap lesz az első verseny, majd január elsején Garmisch-Partenkirchen következik.

Ezt követően a mezőny átköltözik Ausztriába, s jövő hét pénteken Innsbruckban, két nappal később pedig Bischofshofenben ugranak a versenyzők.

Videók