Kihagyják a decemberi világkupát a finnek és a svédek

A sífutók aggódnak a koronavírus-fertőzés miatt.


A finn és a svéd sífutók sem vesznek részt a világkupa-sorozat decemberi állomásain a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félelmeik miatt.

A norvég szövetség (NSF) kedden jelentette be, hogy versenyzői nem állnak rajthoz a soron következő vk-viadalokon, Davosban és Drezdában. Szerdán hasonló közleményt adtak ki a finnek és a svédek is, amelyben kiemelték, szerintük a versenyre vonatkozóan meghozott protokollok nem biztosítanak megfelelő védelmet a járvánnyal szemben.

Maarit Valtonen, a Finn Olimpiai Bizottság főorvosa hangsúlyozta, a múlt hétvégi, finnországi Rukában rendezett vk-versenyen azt tapasztalták, hogy a résztvevők "koronavírussal szembeni hozzáállása személyenként jelentősen eltért", míg "a tervezett buborék nem működött".

Véleményét megerősítette Per Andersson, a svédek csapatorvosa, aki hozzátette, nem tudják megszervezni a biztonságos utat a két városba, illetve onnan haza a fertőzésveszély lehetőségének teljes kizárásával, az ezzel járó kockázatot pedig egyikük sem vállalja.

A vk-sorozatot rendező nemzetközi szövetség (FIS) marketing igazgatója, Jürg Capol viszont a sportágban meghatározó három nemzet szereplőinek döntését bírálta. A svájci sportvezető szerint a jelenlegi helyzetben szolidaritásra lenne szükség, aminek hiányában és a legjobbak távollétében nehéz lesz a jövőben olyan versenyhelyszínt találni, amely ennek ismeretében is vállalja a rendezést.

"A problémát nem az jelenti, hogy ne tudnának eljutni a versenyekre, hanem az, hogy ők maguk döntöttek úgy, hogy el sem mennek oda" - nyilatkozta. 

Borítókép: Stephan Woldron/SEPA.Media /Getty Images

Videók