Idegek harca a jégpályán: minden idők legnagyobb csatája volt - Exkluzív

A magyar és a dél-koreai váltó ezredre pontosan egy idővel érkezett a célba a gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának, montreali fordulójában. A végkimenetelről még a célfotó sem tudott dönteni. Az aranyat mindkét egység megkapta, de az idegek csatáját a magyarok nyerték.


Az olimpiai-, és Európa-bajnok férfi váltó aranyérmet szerzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának montreali állomásán.

Maga az arany is nagy szenzáció lenne, de a történet pikantériáját az adja, hogy a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba és Cole Krueger alkotta csapat ezredre pontosan annyi idő alatt ért be, mint a dél-koreai váltó. A bírák percekig nézték a célfotókat, majd kijelentették, az alapján sem tudnak döntést hozni, így mind a két egység aranyérmet kap.


Tíz év alatt egyszer ha láthatunk ekkora csatát.

Fotó: Facebook.com/m4sport

Ifj. Telegdi Attila a gyorskorcsolya ágazati sportigazgatója nem sokkal a döntőt követően mesélt a ritka pillanatról a Sport365-nek.


Ifj. Telegdi Attila (balról) mindig együtt sír és együtt örül a csapattal.

Fotó: Hunskate.hu

Azt mondta, az elmúlt 30 évből alig emlékszik ilyen párharcra. Hirtelen csak egy csatát tud felidézni, ahol egy ezreden belül voltak a versenyzők. Szerinte ez a tény még jobban emeli a siker értékét.


A két aranyérmes, és a bronzérmes váltó.

Fotó: Minas Panagiotakis - International Skating Union (ISU) via Getty Images

Az eset ritkaságát az is jól körülírja, hogy csak a szerencsének köszönhető, hogy volt 8 aranyérem a szervezőknél.

A váltót ugyanis 4 ember alkotja, valamint maximum 2 cserével egészül ki egy-egy nemzet cspata. Amennyiben ők is jégre lépnek valamelyik selejtezőkör folyamán, dobogós helyezés esetén 6 érem kerül kiosztásra. Általában ennyivel készül tehát a szervezőbizottság.


Ezt nem lehet elégszer megnézni!


Videó: Facebook.com/ISUShorttrack

A sportvezető azt is elmondta, ez a verseny az idegek csatája volt, amit a magyarok nyertek. Bár teljesen reális eredmény született, a győzelemhez szükség volt a Liu-fivérek egyéni bravúrjaira is.

Ebben a sportágban a fizikai felkészültség csupán felét teszi ki az eredménynek. Legalább ilyen fontos a mentális állapot, mivel a versenyzőknek a másodperc töredéke alatt kell döntést hozniuk, ráadásul mindeközben számos külső befolyásoló hatás is éri őket.

"A magyar csapat legnagyobb erőssége, hogy minden tagja képes arra, hogy a legnagyobb nyomás alatt is megfelelő döntéseket tud hozni."


Ebben a pillanatban még senki sem tudja ki a győztes. Cole Krueger is a bírák döntését várja. 

Fotó:  Minas Panagiotakis - International Skating Union (ISU) via Getty Images

Liu Shaolin közülük is kiemelkedik. Amikor közel 50 km/h-val száguld a jégen, egy rossz mozdulat miatt is könnyedén a palánkba csapódhat. Nem csak emiatt csúszhat el egy-egy versenye, agresszív stílúsa miatt gyakran kizárással büntetik.

Ahelyett, hogy  kudarcok miatt mentálisan lebontaná magát, folyamatosan épülni tud. Mivel minden versenyt tapasztalatként fog fel, a rá nehezedő nyomást maximálisan képes kezelni, ez pedig az utolsó kanyarokban mindig döntő lehet.


Az acélidegekkel rendelkező Liu Shaolin Sándor.

Fotó: Minas Panagiotakis - International Skating Union (ISU) via Getty Images

A magyar váltó már most is bitang erős, Telegdi szerint azonban, John-Henry Krueger felépülésével minden idők egyik legjobbjává válhatnak, és képesek lesznek arra, hogy megvédjék az olimpiai bajnoki címüket. A sportigazgató szerint a sportág legnagyobb álmát váltanák valóra ezzel.

Borítókép: Facebook.com/ISUShorttrack

Sport365.hu - Liu Shaolin két nem akármilyen bravúrt hajtott végre - Videó!

Az olimpiai és Európa-bajnok férfi váltó és 500 méteren Liu Shaolin Sándor is győzött vasárnap a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának második, montreali állomásán. A váltóval olimpiai bajnok magyar sportoló a negyeddöntőben öccsével egy futamban szerepelt, de kilökték őt, így csak továbbjuttatással lépett elődöntőbe, míg Liu Shaoang egyike volt a szabálytalanság miatt kizárt riválisoknak.

Videók