Hivatalos: a 49 éves Pechstein első nőként indulhat a nyolcadik olimpiáján

Pechstein - aki február 22-én lesz 50 éves - először 1992-ben vett részt ötkarikás játékokon.


Hivatalossá vált, hogy Claudia Pechstein, a németek gyorskorcsolyázója - a női sportolók közül elsőként - indulhat a nyolcadik olimpiáján, februárban Pekingben.

A 49 éves, ötszörös olimpiai bajnok legenda azon húsz német versenyző közé került, akik kínai szereplését kedden jelentette be a Német Olimpiai Bizottság. Pechstein - aki február 22-én lesz 50 éves - először 1992-ben vett részt ötkarikás játékokon. A tervek szerint a tömegrajtos viadalon lesz majd érdekelt. A német gyorskorcsolyázó már nem számít éremesélyesnek, de korábbi elmondása szerint ez nem zavarja őt, ugyanakkor reméli, hogy a megnyitón viheti majd hazája zászlaját.

Pechstein olimpián öt arany-, két ezüst- és két bronzérmet gyűjtött, a legutóbbi medálját 2006-ban szerezte. A 2010-es, vancouveri játékokra eltiltás miatt nem utazhatott el. A férfiaknál egy versenyző, a japánok síugrója, Kaszai Noriaki szerepelhetett eddig nyolc olimpián. A keddi húszas listára még másik négy gyorskorcsolyázó, öt műkorcsolyázó, valamint tíz bobos - köztük a háromszoros aranyérmes Felix Loch - került fel.

Az előző olimpián komoly meglepetésre ezüstérmes német hokiválogatott szövetségi kapitánya, Toni Söderholm ugyanakkor a koronavírus-helyzet miatt azt kérte, hogy csak később nevezhesse meg keretét. A következő név szerinti nevezés jövő kedden lesz. A 2018-as phjongcshangi játékokon 150 német sportoló szerepelt, a küldöttség 31 érmet, köztük 14 aranyat gyűjtött, ami a legjobb volt a németek 1990-es egyesítését követően. A pekingi játékokat február 4. és 20. között rendezik.

Borítókép és fotók: theScore/Twitter

Videók