Határon átívelő lesiklópálya kerül a programba

A pálya egyik része Svájcban, a másik Olaszországban lesz.


Jövőre olyan lesikló futam kerül az alpesi sízők világkupa-sorozatának programjába, amelynek rajtja Svájcban van, míg a célba érkezés már Olaszországban.

A vk 1967 óta íródó történetében ez lesz az első viadal, amelynek pályája keresztülhalad egy országhatáron.
A nemzetközi szövetség (FIS) pénteken erősítette meg azt a tervet, hogy versenynaptárba teszi a Matterhorn-hegyen lévő pályát, melyet a 2010-es, vancouveri téli olimpia férfi lesikló bajnoka, a svájci Didier Defago tervezett.

A FIS ugyan nem közölt részleteket a pályáról, de a helyi szervezők tavalyi tájékoztatása szerint ez lesz a leghosszabb pálya a maga öt kilométeres hosszával, azaz a teljesítése nagyjából 2:45 percet vesz majd igénybe.

A rajt 3900 méter magasan lenne, ami azt is lehetővé tenné, hogy akár már november elején lehetne vk-futamot rendezni a gyors számokban. Eddig ugyanis lesiklásra és szuperóriás-műlesiklásra csupán november végén került sor először a kanadai Lake Louise-ban.

Az új helyszín abban is segít a FIS-nek, hogy kiegyensúlyozottabbá tegye a vk-sorozatot, amelynek összetett pontversenyét az utóbbi években a technikai számok képviselői uralták.

Borítókép: Facebook.com/ Fis Freestyle Skiing 

Videók