Érvénybe léptek a "Aderlass-hadművelet" utáni szankciók

A vérdoppinggal vádolt sportolók nem fellebbeztek.


Mivel nem történt fellebbezés, ezért érvénybe léptek azok az eltiltások, amelyeket az "Aderlass-hadművelet" néven ismert, vérdopping-programmal összefüggésben indított nyomozás eredményeként szabott ki korábban a Nemzetközi Síszövetség (FIS).

Az eljárás során összesen hat, doppingszerekkel, doppingolással kapcsolatos vádpontot fogalmaztak meg, a bűnösöket több lépcsőben 2023. március 17-ig tiltották el, ez emelkedett most jogerőre.

Az osztrák rendőrség 2019. február 27-én, Seefeldben, az északisí-világbajnokságon razziát tartott vérdopping gyanúja miatt. Ezzel egyidejűleg a német rendőrség átkutatta Mark Schmidt orvos erfurti rendelőjét.

A seefeldi és az erfurti eseményeket követően a német, az osztrák és az észt bűnüldöző hatóságok bűnügyi nyomozást és eljárást indítottak számos sportolóval és a kisegítő személyzet tagjaival szemben, köztük a "Haanja" magánszponzor által támogatott sportolói csapat tagjai - Mati Alaver, Karel Tammjärv, az olimpiai bajnok Andreas Veerpalu, Algo Kärp és vb-bronzérmes Alekszej Poltoranyin - ellen.

Az öt sportoló később bevallotta, hogy kapcsolatban állt Schmidttel, és részt vett az orvos vérdopping-programjában. Mivel egyikük sem vitatta a vádakat, a FIS független doppingellenes testülete 2,5 és négy év közötti eltiltással szankcionálta őket, megtiltva számukra, hogy részt vegyenek bármely olyan sportversenyen vagy egyéb eseményen, amelyet a FIS vagy más, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzatait betartó szervezet rendez.

További sportolókat, például az osztrák sífutókat, Max Haukét, Dominik Baldaufot és Johannes Dürrt, hazájuk doppingellenes ügynöksége szankcionálta.

Mark Schmidt soha nem volt akkreditálva FIS-versenyekre, ezért nem került a FIS joghatósága alá, és jelenleg négy év tíz hónapos börtönbüntetését tölti a német doppingellenes törvény megsértése miatt.

Borítókép: Nils Petter Nilsson/Getty Images

Videók