"Nem viseltem volna jól, ha Lina elmegy az eset miatt" - Burján Csaba

Az olimpia bajnok gyorskorcsolyázó megbánta tettét, bár a büntetését kicsit sokallja.


Burján Csaba rövidpályás-gyorskorcsolyázó az egyéves eltiltásnál enyhébb büntetésre számított.

"Kicsit meglepett a döntés, valamivel enyhébbre számítottam. Mindenki kicsit a saját igaza felé húz. Ha minden szempontot megvizsgálunk, akkor valahol igazságos, valahol nem. Ezt el kell fogadni, persze, az én részemről mindig bennem lesz, hogy lehetett volna kevesebb" - mondta a férfi váltóval olimpiai bajnok versenyző, aki az eset óta először nyilatkozott a közmédiának.

Burján Kínát sértő mondatot tett közzé a repülőtéri várakozás pillanatait és a tömeget megörökítve Instagram-oldalára december elején, amikor a válogatott Nagojából utazott Sanghajba. Telegdi Attila, a szövetség gyorsasági ágazati sportigazgatója 2019. december 5-én függesztette fel versenyzői engedélyét a fegyelmi eljárás lezárásáig, majd február elején egy évre tiltották el, ami idén december 5-én jár le.

A 25 éves korcsolyázó arról számolt be, hogy az eset utáni egy-két nap volt a legrosszabb, az nagyon megviselte, mert akkor "az emberben saját maga hibáztatása zajlik". Elmondása szerint eleinte kettős érzések voltak mindenkiben, de ahogy lecsengett a történet, úgy kapcsolatai visszatértek a normális mederbe.


Az olimpiai bajnok váltó tagjai (középen, balról-jobbra): Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Li Sahoang

Fotó: by Quinn Rooney/Getty Images

"Nem viseltem volna jól, ha elmegy az eset miatt" - közölte Burján a válogatott kínai vezetőedzőjével, Csang Csing Linával kapcsolatban, aki az eset után lemondott, de végül maradt a posztján.

A koronavírus-járvány okozta helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott, egyrészt könnyebb neki, mert kevesebb versenyt kell kihagynia, mivel törölték a márciusi világbajnokságot és a következő szezon is bizonytalan egyelőre, ugyanakkor emiatt nem tud külföldi edzéslehetőséggel élni, ahogy azt tervezte.

"Összességében nem sokat változtat a helyzetemen, ez is csak egy újabb szituáció" - mondta Burján, aki bevallása szerint kondizik, biciklizik, és fut jelenleg, munkáját pedig erőnléti edző és régi klubedzője segíti.

Burján leszögezte, szeretne ott lenni a 2022-es, pekingi téli olimpián.

Borítókép:

Videók