"Arra gondoltam, ha magyar színekben versenyeznék, az egy gesztus lenne feléjük, amivel kifejezem a szeretetemet"

Kvótát szerzett a hódeszkás Kozuback Kamilla.


Indulhat a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpián a hódeszkás Kozuback Kamilla, aki a világranglistán elért pontjai alapján jutott ötkarikás kvótához.

A Magyar Snowboard Szövetség hétfőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) megerősítette a 17 éves sportoló pekingi részvételi jogát. Kozuback a félcső versenyszámban indulhat majd a téli játékokon, és ő az első magyar hódeszkás, aki kijutott az olimpiára. A hazai sportági szövetség emlékeztetett rá, hogy Kozuback csak tavaly decemberben kezdhette meg a kvalifikációs versenyeket, de a rendelkezésére álló rövid idő alatt is össze tudta gyűjteni az ötkarikás részvételhez szükséges világranglista pontokat. Kozuback Magyarország 12. kvótáját szerezte meg a pekingi játékokra.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „HUNGARIAN SNOWBOARD FEDERATION”

A férfiaknál magyar részről Fricz Botondnak lett volna esélye a pekingi szereplésre, ő azonban sérülése és koronavírus-fertőzése miatt nem tudta megszerezni a szükséges pontokat. Kozuback Kamilla Calgaryban született, édesanyja magyar, édesapja kanadai. A sportoló gyermekkora óta hódeszkázik, s amint azt a magyar szövetség közölte, a nyarakat Magyarországon, a nagyszüleinél töltötte, később ő maga kérte, hogy magyar színekben kezdhesse meg felnőtt sportpályafutását. Kozuback elmondta, a koronavírus-járvány miatt immár két éve nem tudta meglátogatni Magyarországon élő idős nagymamáját és rokonait.

"Arra gondoltam, ha magyar színekben versenyeznék, az egy gesztus lenne feléjük, amivel kifejezem a szeretetemet" - mondta a sportoló.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, szabadtéri és , szöveg, amely így szól: „MAGYAROCK IRÁNY PEKING! KOZUBACK KOZUBACKKAMILLA KAMILLA”
Fotó: Magyarock - Olympic Team Hungary

Kozuback Kamilla fő versenyszámai a slopestlye és a big air, ugyanakkor ő az egyetlen magyar hódeszkás, aki félcsőben is versenyez. A tavaly decemberben rendezett calgary-i világkupán a zsűri neki ítélte a kvalifikáció legszebb korláttrükkjének járó elismerést - írta a Magyar Snowboard Szövetség.

"Alapvetően a félcső elkülönül a másik kettőtől, de nálam már a kezdetektől úgy alakult, hogy mind a háromban kipróbáltam magam. A big air és a slopestyle a kedvenceim, de félcsőben versenyezni is jó érzés, igazi szórakozás" - idézte a hazai szövetség közleménye Kozubackot, aki részt vett a 2020-as ifjúsági téli olimpián.

A magyar sportolók közül hét - 5 férfi és 2 nő - rövidpályás gyorskorcsolyázó, egy műkorcsolyázó páros, valamint egy-egy férfi és női sífutó szerzett a hódeszkás induló előtt olimpiai kvótát.

Borítókép és fotók: Magyar Snowboard Szövetség/Facebook

Videók