Aki véghezvitte a lehetetlent az olimpiák történetében

Valószínűleg már senkinek nem fog sikerülni az, amit Gillis Grafström csinált.


136 olyan sportoló van a világon, aki úgy gondolta, mind a téli, mind a nyári ötkarikás játékokon megméretteti magát. Közülük 6-an emelkedtek ki, ennyien vannak azok, akik mind a két olimpián érmet tudtak szerezni. Gillis Grafström azonban még erre a kihívásra is rátett egy lapáttal, ő ugyanis ugyanabban a versenyszámban lett dobogós nyáron is és télen is.

Grafström karrierje az I. világháború előtt kezdődött, de a csúcsra csak annak lecsengése után ért.

A svéd sportoló 1920-ban vett részt először a nyári ötkarikás játékokon, méghozzá műkorcsolyázóként. Igen, az a sportág ekkor még a nyári olimpiai játékok része volt. Grafström sikeresen debütált, hiszen rögtön aranyérmet szerzett.

Ezt további olimpiai bajnoki címek követték, igaz, 1924-ben és 1928-ban már a téli játékokon lett a legjobb műkorcsolyázó. 1932-ben egy ezüsttel egészítette ki éremgyűjteményét. A háromszoros olimpiai bajnok az egyetlen, aki mind nyáron, mind pedig télen egyéni számban is érmet tudott szerezni.


Fotó: Wikipedia
 

Az olimpiák átalukulásának köszönhetően valószínűleg ezt már senki nem űberli, de azért akadnak még bőven érdekességek a többi 5 duplázóval kapcsolatosan is. Nézzük, ki miért vonult be a sporttörténelembe.

Aki télen és nyáron is bajnok lett - Eddie Eagan:

Az amerikai sportoló bokszolóként kezdte pályafutását. 1920-ban, Antwerpenben félnehézsúlyban olimpiai bajnok lett, de 4 év múlva már nem sikerült olyan jól számára a versenyzés. Párizsban az első körben búcsúzott. 8 évvel később visszatért az olimpiára, ekkor azonban már az amerikai bobcsapat tagjaként állt rajthoz. A váltás olyannyira jól sikerült számára, hogy ebben a sportágban is aranyérmet szerzett. Ő az egyetlen, akinek két különböző sportágban sikerült télen és nyáron is a csúcsra érnie.


Fotó: Wikipedia
 

Aki síelésről vitorlázásra váltott - Jacob Tullin Thams:

A norvég sportoló volt az első, aki síugrásban olimpiai bajnoki címet szerzett. Két évvel az ötkarikás játékok után, 1926-ban pedig a világbajnoki cím is az övé lett. Thams tíz évvel később a nyári olimpiák történetébe is beírta magát. 1936-ban a 8 méteres vitrolás csapattal szerzett ezüstérmet.


Fotó: Wikipedia
 

Az egyetlen, aki ugyan abban az évben lett nyári és téli olimpián is érmes - Christa Luding-Rothenburger: 

A német sportoló az első nő, aki mind a két olimpiáról éremmel tudott hazatérni. 1984-ben gyorskorcsolyázóként nyert 500 méteren, négy évvel később 1000 méteren lett bajnok, 500-on pedig behúzott egy ezüstérmet. Edzője - aki később a férje lett- még 1980-ban meggyőzte, hogy a szezonon kívüli időszakban kerékpárral erősítsen. Bár a szövetség eleinte nem támogatta, hogy két sportágban versenyezzen, de aztán rábólintottak.

Utólag kiderült jó döntést hoztak, mivel 1988-ban nem csak a téli játékokon brillírozott, hanem a nyárin is: a pályakerekesek sprintszámában ezüstérmes lett.

1992-ben aztán visszatért a korcsolyához, ekkor 500 méteren harmadikként ért célba.


Fotó: Thonfeld/ullstein bild via Getty Images
 

Akinek megmentette az életét a sportágváltás - Clara Hughes:

A kanadai sportolónő történeténél kitalálni sem lehetne kerekebb sztorit. Hughes gimnazistaként cigarettázott és sokat ivott. Amikor 1988-ban látta Gaétan Bouchert versenyezni, elhatározta, hogy ő is korcsolyázni kezd. Egy évvel később azonban sportágat váltott, és 1996-ban országúti kerekesként két harmadik helyet szerzett.

Eredményei ellenére Hughes depressziós lett, amiből csak nagyon nehezen tudott talpraállni. Pszichológusai tanácsára újra sportolni kezdett, de ezúttal már gyorskorcsolyázóként rótta a köröket.

2002-ben 500 méteren bronzérmet szerzett. 2006-ban egyéniben arany-, csapatban pedig ezüstérmes lett a jutalma. 2010-ben pedig harmadikként ért célba 500-on. Ekkor ismét váltott, és visszatért egykori sportjához, Londonban pedig már újra kerékpárosként kvalifikálta magát.


Fotó:  Kevork Djansezian/Getty Images

Aki sprinterként és bobosként is remek csapatjátékos - Lauryn Williams:

Az amerikai atléta 2004-ben ezüstérmet szerzett a 100 méteres síkfutás döntőjében, 2012-ben, Londonban pedig az olimpiai bajnoki cím is összejött neki a 4x100-as váltó tagjaként. 2 évvel később aztán bobban próbálta ki magát, és az amerikai női kettesbob versenyzőjeként második lett.


Fotó: Michael Steele/Getty Images

Bár magyar sportoló nincs a dupla érmesek között, azért mi sem állunk rosszul a kihívásban. Nekünk 10 olyan versenyzőnk volt, aki a nyári- és a téli olimpián is megmérettette magát.

Borítókép és forrás: Wikipedia

Videók