A férfi váltó bejutott a dötőbe

Taktikusan versenyezve, magabiztosan jutott döntőbe a magyar egység.


Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó döntőbe jutott szombaton a rövidpályás-gyorskorcsolyázók hollandiai Dordrechtben zajló világbajnokságán.

A négyes Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Varnyú Alex összeállításban lépett jégre, azaz ezúttal a Liu fivérekhez hasonlóan ötkarikás bajnok Burján Csaba maradt ki. Az 5000 méteres verseny elején többnyire a hollandok és a franciák mögött, de a kazahok előtt a harmadik pozícióban "utazott" magyar négyes, amely 16 körrel a vége előtt jött fel a már továbbjutást jelentő második helyre.

Innentől a holland és a magyar kvartett olyannyira fokozta a tempót, hogy előbb a francia, majd a kazah váltó is leszakadt, azaz a magyarok a hollandok mögött magabiztosan jutottak a vasárnapi fináléba.

A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású női staféta ugyan végig az esélyesebb hollandok és olaszok nyomában tudott maradni a 3000 méteres verseny elődöntőjében, de egyiket sem sikerült megelőznie, így a harmadik hellyel a kisdöntőbe jutott. A futam negyedik tagja, az amerikai négyes messze lemaradva utolsó lett.

Vasárnap az 1000 méter küzdelmei, a 3000 méteres szuperdöntők és a staféták fináléi szerepelnek a programban.

Borítókép: Adam Nurkiewicz - International Skating Union/International Skating Union via Getty Images

Sport365.hu - Liu Shaoang világbajnok

A döntőn pattanásig feszültek az idegek, amit az is jól jelez, hogy az első rajtot visszalőtték. A második rajtot jól kapta el Liu Shaoang és már az első körben közel 5 méteres előnyt épített fel. Ez a fór a végéig kitartott, így a magyar rajt-cél győzelmet aratott.

Videók