A doppingolásban élenjáró Oroszország nem lehet vb-házigazda

Krasznojarszk nem rendezheti meg a szabadstílusú sízők és a hódeszkások világbajnokságát.


Az oroszországi Krasznojarszk nem rendezheti meg 2025-ben a szabadstílusú sízők és a hódeszkások világbajnokságát.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) közleményben tudatta döntését, amely egyenes következménye Oroszország múlt heti elmarasztalásának. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön hozta meg ítéletét, amellyel jóváhagyta a doppingolásban élenjáró ország eltiltását, bár felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által tavaly decemberben kiszabott négyéves büntetést, amely így 2022 végéig szól.

A WADA álláspontját megerősítő CAS-határozat nemcsak az orosz sportolók saját zászló alatti indulását és himnuszuk használatát akadályozza meg a következő két olimpián, illetve világbajnokságokon, hanem azt is kimondja, hogy Oroszország 2022. december 16-ig nem jogosult nagyobb sportesemény megrendezésére, sem arra ajánlatot tenni.

A szankciók kihirdetését követően döntött úgy a FIS, hogy Krasznojarszkot kizárja a 2025-ös vb lehetséges rendezői közül, jóllehet eddig egyedüli jelentkező volt az eseményre. A FIS közleménye szerint az öt év múlva esedékes csúcsviadal majdani házigazdáját 2022 végéig jelölik ki, az orosz város azonban nem pályázhat.

Kép: Artyom Korotayev\TASS via Getty Images

Videók