Mégsem kap szerb állampolgárságot az orosz sílövő

Avvakumova egyszerűen eltűnt a hatóságok látóköréből.


Belgrádban letettek arról, hogy állampolgárságot kapjon és szerb színekben induljon a világversenyeken az orosz születésű sílövő, Jekatyerina Avvakumova.

Erről Velimir Vukadin, a szerb biatlonszövetség elnöke nyilatkozott a TASZSZ orosz hírügynökségnek csütörtökön. Magyarázata szerint Avvakumova néhány hónapja elhagyta Szerbiát, és azóta nincs vele semmi kapcsolatuk. A 29 éves sportoló tavaly, a versenyszezon kezdetén jelezte, hogy szeretne a szerb női válogatott tagja lenni.

Avvakumova évekig orosz színekben indult, majd - a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól 2017-ben megkapott engedély birtokában - országot váltott, és a 2018-as phjongcshangi téli olimpián már a házigazda dél-koreaiak csapatában szerepelt. Nem valami jól, hiszen legjobbjaként egy 16. helyet tudott szerezni új hazájának.

A közelmúltban ismét országváltásra készült, a szerb és a dél-koreai szövetség megállapodásra is jutott, mígnem érkezett a belgrádiak bejelentése, hogy immár tárgytalannak tekintik az ügyet.

Avvakumova Oroszország színeiben egyéniben ezüstérmes volt a 2015-ös Universiadén, dél-koreaiként pedig világbajnoki ötödikként végzett 2017-ben. 

Borítókép: Matt Roberts/Getty Images

Videók