Megszólalt az elüldözött magyar síbajnok édesapja - Exkluzív interjú

Biztos, hogy van benne tüske, de mégis nagyon higgadtan, a sportra koncentrálva válaszolt kérdéseinkre a sporttörténelmet író Szőllős Noa édesapja.


2 érem a Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok síversenyéről. 
Aki szerezte: Szőllős Noa.
Gyönyörű eredmény.


Nekünk magyaroknak azonban az öröm mellett mégis fájó is ezt a sporttörténelmi éremkollekciót látni. 
A néhány éve még magyar színekben síelő tehetséges versenyző, Noa ugyanis nem szülőhazájának, hanem Izraelnek szerezte ezeket az eredményeket. 

Hogy hogyan és miért vált lehetetlenné a Szőllős család 3 rendkívűl sikeres alpesi síző gyermekének sportkarrierje, azt korábbi cikkünkben már részleteztük, melyet ebben az írásban is megtalálhat alul. 

Az izraeli válogatott szövetségi kapitánya, Szőllős Péter exkluzív interjút adott a sport365.hu-nak. 


Szőllős Noa ezüst-, és bronzérmes ifjúsági olimpikon családjával, Szőllősné Deák Dórával és Szőllős Péterrel
Fotó: facebook/Szőllős Péter - photoset.es

Az edző és édesapa még fel sem fogta, hogy milyen különleges eredményt ért el legkisebb gyermeke. Bevallása szerint, ha néhány éve valaki azt mondja, hogy lánya 2 érmet szerez az ífjúsági olimpián, akkor talán el sem hiszi. Mára azonban valósággá vált az álom, sőt még annál is több, amit elért a 16 éves versenyzője. 

A szövetségi kapitánytól megtudtuk, hogy hogyan lehet három gyerekből három sikeres versenyzőt faragni egy olyan országban, ahol a professzionális felkészülésre csak nagyon szűkösek a lehetőségek. 
De nem csak emiatt kihagyhatatlan a videó. Azt is bemutatjuk, hogy Noa hogyan síelt 2 évesen két bátyjával Barnabással és Benjáminnal. 

Az eufória még tart, az élményeket még fel kell dolgozni, miközben az Ífjúsági Olimpia még zajlik és Noa számára is lesz még versenyszám.

A következő videóban meg kellett kérdeznünk azt is, amit legszívesebben kihagytunk volna, de a tények alapján megkerülhetetlen a téma:

Milyen érzés, hogy Noa ezeket az érmeket nem Magyarországnak szerezte? 

A választ megtudhatja az interjú második részéből. 

 

Így nyerte meg Szőllős Noa a sporttörténelmi érmeket:

Sport365.hu - Magyarországról elküldték, egy másik országnak történelmi érmet szerzett

Történelmi érmet szerzett a magyar származású síző, Szőllős Noa. Senki sem gondolta, hogy ekkorát fog fordulni a világ a tehetséges magyar származású sízőkkel, Szőllős Noával, valamint két bátyjával, Barnabással és Benjáminnal, akik úgy döntöttek, hogy izraeli színekben versenyeznek tovább. A döntés hátterében a Magyar Síszövetséggel kialakult nézeteltérésük állt, ami miatt úgy érezték, hogy ellehetetlenítették őket.

Videók