Vizsgálatot indítanak a súlyos kerékpáros bukások miatt

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség jövőre kivizsgálja az eseteket.


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) jövőre kivizsgálja a versenyeken történő bukásokat.

David Lappartient elnök a vasárnap zárult imolai országúti világbajnokság helyszínén tartott sajtótájékoztatóján vázolta fel az UCI erre vonatkozó terveit.

"A versenyzők biztonsága a legfontosabb, ennek ellenére nincsenek részletes adataink a bukásokról. Ezért 2021-ben alaposan kielemezzük az eseteket és az okokat" - jelentette ki a francia sportdiplomata.

A balesetek analizálása új szabályokhoz is vezethet, illetve szabályozhatják a kerékpárosok viselkedését is a mezőnyben.

A közelmúltbeli balesetek közül augusztusban a lengyel körversenyen a holland bajnok Fabio Jakobsen egy sprintbefutóban hatalmasat bukott, és két napig kómában volt.

Tour of Poland Fabio Jakobsen crash

Fabio_Jakobsen #Tour_of_Poland_2020 #ronde_van_polen_2020 https://youtu.be/jRPt-9Ikbbc https://youtu.be/1EBHDHNqe6A Tour of Poland 2020 stage 1 Fabio Jakobs...

A Tour de Hongrie legsúlyosabb bukásában a belga Boris Vallée-nek eltört a medencecsontja, míg a Tour de France-ot már a nyitószakasz után fel kellett adnia sérülés miatt a belga világbajnok Philippe Gilbert-nek és a német John Degenkolbnak. Utóbbi viadalon később agyrázkódással kidőlt a francia Romain Bardet is.

A múlt heti országúti világbajnokságon pedig Dygert Owen a női időfutam címvédőjeként bukott nagyot, s azóta lábműtéten esett át.

Borítókép: Tour de Hongrie

Videók