Vas Kata Blanka megtartotta vezető pozícióját

A Fayetteville-i fordulóban is hatodik lett a magyar versenyző.


A világbajnok holland Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) sikerével zárult a Cyclo-cross világkupa második, Fayetteville-i fordulója, ahol Vas Kata Blanka (SD Worx) hatodikként ért célba, így megtartotta vezető pozícióját a huszonhárom éven aluliak összevetésében.

A 2021/2022-es Cyclo-cross világkupa waterlooi nyitányát követően, a szintén Egyesült Államokbeli Fayetteville-ben (Arkansas) folytatódott a sorozat, ahol Vas Kata Blanka (SD Worx) már mint az U23-as korcsoport összetett éllovasa vághatott neki a távnak.

A mezőnyre hat kör várt egy viszonylag gyorsnak mondható, 2,8 kilométeres nyomvonalon, amit a szinte egész napos esőzés tett még inkább nehézzé. A rajtot követően Blanka szinte azonnal az élre vágott, majd a korábbi hétszeres világbajnok, holland Marianne Vos (Team Jumbo-Visma) társaságában minimális előnnyel el is lépett – ám az első kör végére Lucinda Brand (Baloise Trek Lions), Denise Betsema (Pauwels Sauces-Bingoal) és Yara Kastelijn (IKO-Crelan) is felzárkózott hozzájuk.


A második kör végén Brand és Vos kettőse próbálta lerázni a riválisokat, ekkor Blanka a hatodik helyre csúszott vissza. Féltávnál a duó már tekintélyes előnnyel bírt még úgy is, hogy az aktuális világbajnok Brand, egy alkalommal még földre is került.

A táv döntő harmadában a magyar bajnok bringás két holland, Betsema és Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) valamint a hazaiak nagy kedvence, Clara Honsinger (Cannondale-Cyclocrossworld) triójával küzdött a dobogóért.

Az utolsó körben Brand leszakította magáról Vos-t, aki olyannyira elkészült az erejével, hogy nem sokkal később Betsema és Honsinger is megelőzte – Blanka a hatodik helyen tempózott.

Brand végül magabiztosan nyerte meg a futamot Betsema és Honsinger előtt, ezzel a világranglista összetettjében is átvéve a vezetést. A legjobb U23-as versenyzőként Pieterse ért célba az ötödik helyen, míg Vas Kata Blanka az első fordulóhoz hasonlóan ezúttal is hatodik lett, így egyetlen ponttal, de megőrizte a vezető helyét a huszonhárom éven aluliak különversenyében – az elit összetettben a negyedik helyről várja a folytatást.

A világkupa-sorozat október 17-én a szintén egyesült államokbeli Iowa Cityben folytatódik.

Forrás: bringasport.hu

Borítókép: Facebook.com/Blanka Vas

 

Videók