Vas Kata Blanka felépült a koronavírusból és győzelemmel tért vissza

A szlovákiai elit futamban közel háromperces előnnyel ért célba.


Jelentős magyar mezőny állt rajthoz május 2-án, vasárnap a szlovákiai XCO Drozdovo C2-es besorolású hegyikerékpáros versenyen, ahol az elit hölgyek futamát Vas Kata Blanka nyerte Buzsáki Virág előtt.

Vas Kata Blanka (Merida Maraton Team CST) koronavírusos megbetegedéséből felépülve, a január 31-i Cyclo-cross világbajnokság óta, az első versenyén állt rajthoz a Szlovák Kupa drozdovói viadalán, ahol az időjárási körülmények következtében egy igencsak saras, 4,65 kilométer hosszú pálya várta a kerekeseket – az elit nők négy kört tettek meg. A több szakágban is világbajnoki érmesünk végül közel három perc előnnyel győzedelmeskedett Buzsáki Virág (SVS Pro Team) előtt, s mivel Schmidel Regina (Cube-Csömör) is bejött tizedikként, így a lányok összesen 51 UCI világranglista ponttal – 30, 20 és 1 – gazdagították a nemzetet.

Mint ismert a hölgyeknél hazánk csupán egyetlen olimpiai kvótával rendelkezik, melynek kapcsán az induló személye a két soron következő világkupafutamon – Albstadt (május 8-9.) és Nove Mesto (május 15-16.) – valamint két további csehországi UCI kategóriás versenyen dől majd el.


A junior lányok három kört abszolváltak, itt a szlovák Tereza Kurnicka (Slavia Trencin) ünnepelhetett, Leányvári Sára (DVTK Cycling Team) a 13. (+ 17:10) helyen gurult át a célvonalon. A ifjúsági korú fiúknál ezúttal nem volt magyar érdekelt.

Az elit férfiak futama Jakub Zamrozniak (JBG-2 CryoSpace) sikerét hozta, a lengyel bringás 1:42:49 alatt teljesítette a hat kört, Palumby Zsombor (SVS Pro Team) a 17. (+ 8:54), Gerely Attila (Crosskovácsi SKE) a 28. (+ 15:42), Szatmáry András (Cube-Csömör) a 36. (- 1 kör), Borsos Benedek (SVS Pro Team) a 41. (- 2 kör), míg Sylvester Balázs (Cube-Csömör) a 43. (- 2 kör) helyen zárt.

Egy nappal korábban a serdülő versenyzők számára is rendeztek futamokat, ahol a fiúknál Vas Barnabás (Merida Maraton Team CST) a kilencedik lett.

Forrás: bringasport.hu

Borítókép: Jos Kafoe/BSR Agency/Getty Images

Videók