Tratniké a 16. szakasz, Valter a 60. helyen

Az élen továbbra is Joao Almeida vezet.


Jan Tratnik szökésből nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 16. szakaszát kedden, amelyen Valter Attila 60. lett, míg az összetett élén Joao Almeida másodpercekkel növelte előnyét.

Az Udine és San Daniele del Friuli közötti 229 kilométeren hat kategorizált emelkedő várt a 137 fős mezőnyre, amely ezúttal nyugodt tempót választott és szabad kezet engedett a népes szökésnek.

Az élcsoportból bő 40 kilométerrel a cél előtt tekert el Jan Tratnik, aki a 2015-ös Tour de Hongrie-n az utolsó szakaszt és a sprinterek pontversenyét is megnyerte. A Bahrain-McLaren kétszeres szlovén időfutambajnok bringását a záró 13 kilométerre, az utolsó lejtmenetre érte utol az üldözőcsoportból kiváló ausztrál Ben O'Connor (NTT), a szakaszgyőzelem kérdését így ketten döntötték el.

A cél előtt 700 méterrel az út rövid meredek részén O'Connor tempót növelt, Tratnik azonban nem szakadt le, sőt, röviddel később kontrázott, és magabiztos előnye tudatában még ünnepelni is tudott.

A szlovén kerékpáros pályafutása során először nyert szakaszt háromhetes viadalon.

Az összetett élmenőit magában foglaló mezőnyt a technikás hajrában a rózsaszín trikós Almeida támadta meg, és a Grand Tour-újonc két másodperccel riválisai előtt ért célba.

Az idei Tour de Hongrie-n győztes Valter egészen az utolsó kilométerekig a legjobbak között tekert, ám végül egy perccel mögöttük ért célba a 60. helyen. A magyar kerekes az összetettben két helyet veszítve a 24. helyen áll.

Eredmények:

16. szakasz, Udine-San Daniele del Friuli, 229 km:

1. Jan Tratnik (szlovén, Bahrain-McLaren) 6:04:36 óra
2. Ben O'Connor (ausztrál, NTT) 7 másodperc hátrány
3. Enrico Battaglin (olasz, Bahrain-McLaren) 1:14 perc hátrány

 

28. Joao Almeida (portugál, Deceuninck - Quick-Step) 12:54 p h.
29. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) 12:56 p h.
30. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel
31. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos Grenadiers) a. i.

34. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) a. i.
35. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) a. i.

 

60. Valter Attila (CCC) 13:54 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Almeida 65:45:08 óra
2. Kelderman 17 másodperc hátrány
3. Hindley 2:58 perc hátrány
4. Geoghegan Hart 2:59 p h.
5. Bilbao 3:12 p h.

7. Nibali 3:31 p h.


24. Valter 36:27 p h.

Az olasz körverseny hagyományosan az első az esztendő háromhetesei közül, idén viszont a koronavírus-járvány miatt októberben tartják, részben átfedésben a kedden rajtoló Vuelta a Espanával. Az eredeti tervek szerint májusban Budapest adott volna otthont az úgynevezett nagy rajtnak, a Grande Partenzának, és az első három szakaszt Magyarországon rendezték volna.
Szerdán a Bassano del Grappából induló 203 kilométer megtétele és hegyi befutó a Madonna di Campiglión vár a mezőnyre a 3497,9 kilométer össztávú 103. Giro d'Italián, amely vasárnap Milánóban zárul.


Borítókép: Jamie Squire/Getty Images for BEGOC

Videók