Tovább növelte előnyét Roglic

A kolumbiai Miguel Angel Lopez nyerte a Tour de France 17. szakaszát.


A kolumbiai Miguel Ángel López nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát, amelyen a szlovén Primoz Roglic növelte előnyét összetettben többi riválisa előtt.

A címvédő Egan Bernal kiválásával 152 kerékpáros állt rajthoz szerdán Grenoble-ben, hogy nekivágjon a 170 kilométeres etapnak, amely alatt egy gyorsasági részhajrá után két kiemelt kategóriás emelkedő várt a mezőnyre. Előbb a közel 2000 méter magas Col de la Madeleine - 17,1 kilométer, 8,4 százalékos átlagmeredekség -, majd hosszú lejtmenet után a Méribel Col de la Loze, ahol a 21,5 kilométer hosszú, 7,8 százalékos emelkedő végén 2304 méter magasan volt a hegyi befutó.

A királyetapon - amelyre kilátogatott Emmanuel Macron francia elnök - az utolsó 9 kilométerre a szökésből egyedül a tavaly Giro d'Italia-győztes Richard Carapaz maradt elöl, őt követte az esélyesek Bahrain-McLaren vezette csoportja.
A záró 3 kilométerre ötfősre csökkent üldözőcsoport befogta a keddi etapon második ecuadori bringást, Miguel Ángel López támadott, míg a sárga trikós Roglic leszakította legfőbb riválisát és honfitársát, Tadej Pogacart.

Az élete első Tourján szereplő Lópeznek nagyon feküdt a komoly tengerszint feletti magasság, így ő diadalmaskodott az idei francia körverseny legmagasabb hegyén, a legnehezebb emelkedők közé sorolt Méribel Col de la Loze-on. A második helyet Roglic szerezte meg, így az összetett harmadik helyére lépő kolumbiait leszámítva minden riválisával szemben növelte előnyét. A fehér trikós Pogacar fél percet kapott.

Az összetettben Pogacar 57 másodpercre, López 1:26 percre követi Roglicot, mindenki más három perc fölötti hátránnyal rendelkezik a csütörtöki szakasz előtt, amelyen a Méribel és La Roche-sur-Foron közötti 175 kilométer megtétele vár a mezőnyre. A versenyzők összesen 3470 kilométert tekernek, amíg vasárnap célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n.

Eredmények:

17. szakasz, Grenoble-Méribel Col de la Loze, 170 km, hegyi befutó:

1. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) 4:49:08 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 15 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 30 mp h.

Az összetett élcsoportja:

1. Roglic 74:56:04 óra
2. Pogacar 57 másodperc hátrány
3. López 1:26 perc hátrány

A francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezik a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d'Italia csak októberben lesz, és azt követi, részben átfedéssel a Vuelta a Espana.
 

Borítókép: Fabio Averna/NurPhoto via Getty Images

 

 

Videók