Thibaut Pinot ért fel elsőként a Col du Tourmalet-ra a Touron

A sárga trikós Julian Alaphilippe a másodikként zárt a 14. szakaszon, ezzel pedig - nem francia szemszögből óriási meglepetésre - növelte az előnyét riválisaival szemben.


Thibaut Pinot nyerte a hegyi befutót a legendás Tourmalet-n a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szombati, 14. szakaszán, a másodikként célba érő Julian Alaphilippe pedig növelte előnyét összetettben. A Tarbesből induló 117,5 kilométer során egy negyedik és egy első kategóriás emelkedő, illetve egy gyorsasági részhajrá várt a mezőnyre, majd következett a hegyi befutó a Tourmalet-n.
Az etap elején - amelyet Christian Prudhomme versenyigazgató autójából tekintett meg Emmanuel Macron francia államfő - Vincenzo Nibali támadása után 17 fős szökevénycsoport alakult ki, benne a zöld trikós Peter Sagannal és a pöttyös trikós Tim Wellensszel.
 
Thibaut Pinot szombati szakaszgyőzelmének köszönhetően komoly esélye nyílt az összetettbeli dobogó eléréséhez.
Fotó: Justin Setterfield/Getty Images
 
A boly a második hegyen, a Col du Souloron szétszakadt, a csúcsra Wellens ért fel először Nibali előtt. A mezőnyt pedig a Movistar diktálta tempó rostálta meg, amelyet nem bírt például Romain Bardet sem.
Hosszú és helyenként technikás lejtmenet, majd enyhén emelkedő rész után következett a záró, 19 kilométer hosszú és 7,4 százalékos átlagos meredekségű hegymenet, amely során 711 méterről 2115 méterre tekertek fel a versenyzők. A Tourmalet lábánál még három szökevény volt elöl, míg az egész szakaszon le-lemaradó Adam Yates leszakadt az esélyeseket magában foglaló mintegy 30 fős főmezőnytől, amely előtt hamarosan már csak Elie Gesbert tekert egyedül félperces előnnyel. Őt tíz kilométerrel a cél előtt fogta be a Movistar vezette csoport, míg Nairo Quintana nem bírta a csapata diktálta tempót.
 
Geraint Thomas az utolsó kilométeren szakadt le Alaphilippe-től. Ez nagyon sokba kerülhet a címvédőnek.
Fotó: Jean Catuffe/Getty Images
 
A hegymenetben az Ineos, majd a Jumbo-Visma diktálta az iramot, az élboly pedig egyre fogyatkozott. Az utolsó kilométerhez érkezve a címvédő Geraint Thomas leszakadt riválisaitól, a céltól háromszáz méterre meginduló Pinot pedig megnyerte a szakaszt. A kettős francia sikerről a sárga trikós Alaphilippe gondoskodott - ezzel két perc fölé növelte előnyét Thomasszal szemben -, az összetettben is harmadik holland Steven Kruijswijk vele azonos idővel ért célba.
 
Julian Alaphilippe a szakasz előtt még aggódott. Az etap után viszont elégedett lehet, hiszen mindenkivel szemben növelte az előnyét.
Megtörik az 1985 óta tartó francia átok a Tour de France-on?
Fotó: Tim de Waele/Getty Images
 
Eredmények:
14. szakasz, Tarbes-Tourmalet, 117,5 km, hegyi befutó:
1. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 3:10:20 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck - Quick-Step) 6 másodperc hátrány
3. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel
4. Emanuel Buchmann (német, Bora-Hangsrohe) 8 mp h.
5. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos) a. i.
...8. Geraint Thomas (brit, Ineos) 36 mp h.
 
Az összetett élcsoportja:
1. Alaphilippe 56:11:29 óra
2. Thomas 2:02 perc hátrány
3. Kruijswijk 2:14 p h.
4. Bernal 3:00 p h.
5. Buchmann 3:12 p h.
6. Pinot a. i.
 
A hétfői szünnap előtt a Limoux és Foix Prat d'Albis közötti 185 kilométer és hegyi befutó vár a mezőnyre, amely összesen 3460 kilométert teljesít a jövő vasárnapi, párizsi befutóig.
 

Videók