Szombattól egy héten át a kerékpárról szól minden Yorkshire-ban

Kezdődik az év legfontosabb eseménye, a világbajnokság. Az eseményen mind a junioroknál, mind felnőtt szinten lesznek magyar érdekeltek. Új versenyszám is lesz, méghozzá a vegyesváltó csapatidőfutam.


Hat év után lesz újra magyar résztvevője a férfiak mezőnyversenyének a yorkshire-i országúti kerékpáros világbajnokságon. A harrogate-i központú vb szombaton a paraversenyekkel kezdődik, majd vasárnap kerül sor a vegyes váltó csapatidőfutamra. A magyar érdekeltségű versenyek hétfőn veszik kezdetüket, a junior nők időfutamán Jordán Dorka áll rajtvonalra. Az U19-es korosztály női mezőnyversenyében Jordán mellett az augusztusi hegyikerékpáros vb korosztályos viadalában negyedik Vas Kata Blanka indul pénteken.
 
Fotó: Facebook/Blanka Vas
 
Az U23-as korosztályban a maximális, ötfős létszámmal vesz részt a magyar válogatott a pénteki mezőnyversenyben: Peák Barnabás, Valter Attila, Fetter Erik, Karl Ádám és Dina Dániel is indul. Előbbi kettő, a felnőtt magyar bajnok Valter és a bronzérmes Peák az U23-asok keddi időfutamában is érintett lesz. Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, hogy a fiatalok Tour de France-ának tartott augusztusi Tour de l'Avenir eredményei alapján bizakodó.
 
Fotó: Facebook/Attila Valter
 
"Attila ottani szakaszsikere óriási eredmény a magyar kerékpársportnak, és Barna folyamatos top 10 körüli eredménye a l'Aveniren is remek. Ezek is azt mutatják, hogy az U23-as generációnk a világ élmezőnyében van" - fogalmazott. Hozzátette, már Peák tavalyi 31. helye is jó volt egy nehéz pályán, a kiemelkedő idei eredmények alapján mindketten közel lehetnek az első tíz-húsz helyhez a mezőnyversenyben, és az időfutamon is megcélozhatják a legjobb húsz pozíciót. Dér Zsolt kitért rá, a yorkshire-i pálya technikás, szűk utakkal, kis dombokkal és körpályával.
 
Fotó: Facebook/Barnabás Peák
 
A felnőtteknél a szerdai időfutamon a szám idei országos bajnokságán ezüstérmes Pelikán János képviselte volna a magyar színeket, ám betegség miatt nem utazik el a szigetországba. A szám Európa-bajnoka, a mindössze 19 éves belga Remco Evenepoel az esélyesek közé - saját magát is megemlítve - a címvédő ausztrál Rohan Dennist, a Vuelta a Espanán győztes szlovén Primoz Roglicot, az idei kontinensviadalon ezüstérmes dán Kasper Asgreent, a legutóbbi vb-n bronzérmes belga Victor Campenaertsot és a tavalyi Tour de France-on első brit Geraint Thomast sorolta. A záró napi férfi mezőnyversenyben Dina Márton révén hat év - Kusztor Péter 2013-as szereplése - után lesz újra magyar érintett.
 
Fotó: Facebook/Márton Dina
 
"Önmagában az nagy siker, hogy a magyar versenyzők a felnőttek között is kiharcolták az indulási lehetőségét. A 285 kilométeres táv miatt mintegy hét órás, embert próbáló viadal lesz, az év egyik leghosszabbja. Mivel tavaly a mezőny kevesebb mint fele ért célba, így a verseny teljesítése is jónak könyvelhető el, mint ahogy az is, ha esetleg be tud kerülni a nap szökésébe, és a TV-nézőknek meg tudja mutatni magát és az országot" - fejtette ki Dér Zsolt.
 
A fogadóirodák előzetesen a regnáló hegyikerékpáros Európa-bajnoknak, az országúton tavaly Eb-ezüstérmes holland Mathieu van der Poelnak adják a legjobb esélyt, a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagant és a fantasztikus idényt futó francia Julian Alaphilippe-et megelőzve. Ott lesz a mezőnyben a címvédő Alejandro Valverde is, a Vueltán második 39 esztendős spanyol klasszis mellett a 2012-es világbajnok belga Philippe Gilbert, az ír Sam Bennett vagy épp Evenepoel szólhat bele a dobogós helyek sorsába. 
 

Videók