Száguldás, darabokra tört fényképező, útszéli csűrdöngölős - a Tour de Hongrie másképp

Íme a 95 éves magyar kerékpáros körverseny kulisszatitkai. Mert a verseny nem csak a sportolókról szól.


Hatalmas magyar sikerrel zárult a 41. Tour de Hongrie. Az ötnapos diadal során a versenyzők elhaladtak hazánk nevezetességei mellett, miközben kőkemény csatákat vívtak egymással. A befutóknál a lelkes szurkolók gondoskodtak a hangulatról, a magyar versenyzők és a topcsapatok kerékpárosai pedig mindent megtettek azért, hogy elkápráztassák a rájuk várakozókat. A jó hangulat mögött azonban hatalmas szervezőmunka áll. Az Eisenkrammer Károly vezette alakulatnak a koronavírus-járvány miatt többször is át kellett szerveznie az eseményt, de végül világszínvonalú versenyt rendeztek hazánkban. A kerékpározók teljesítményéről már sokszor beszámoltunk, a háttérszereplőkről azonban kevesebb szó esett. Most összegyűjtöttünk néhány kulisszatitkot, ami megmutatja a magyar körverseny egy másik arcát.

A versenyszervezés egyik legfontosabb eleme a biztonság. A szervezőknek minimálisra kell csökkenteni a balesetek esélyét, ugyanakkor nincs mindig egyszerű dolguk.

Tour de Hongrie biztosítás

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.


Az alábbi felvételen az látható, ahogy a több, mint 100 főből álló, 80km/h-val haladó mezőnyt hatalmas precizitással terelik egy többsávos útról egy rendkívül keskeny útszakaszra.
Ugyanakkor nem csak erre kell figyelni a megfelelő útszakasz kialakításakor, hanem a tökéletes burkolatról is gondoskodni kell. A Magyar Közút emberei heteken keresztül dolgoztak, hogy a rajtra minden rendben legyen, de még fáradtan is a humoruknál voltak és az M35-ös autópálya hajdúböszörményi szakaszánál egy hatalmas kerékpáros piktogramot festettek fel, hogy ezzel üdvözöljék a versenyzőket.

Látványos elemmel köszöntötték a Tour de Hongrie versenyzőit a Magyar Közút szakemberei

Társaságunk hajdúböszörményi mérnökségének és a Hajdú-Bihar megyei igazgatóság üzemeltetési és fenntartási szakemberének hathatós segítségével az M35-ös autó...


Bár a főszervezőnek a verseny előtt és alatt nem túl sok ideje jutott a pihenésre, azért néha sikerült átadnia magát a megismételhetetlen hangulatnak. Kazincbarcikánál büszkén mutatta az egyik panelre felfestett hatalmas kerékpárost.


A hamísítatlan magyar életérzéshez csikósok és néptáncosok is hozzájárultak. Előbbiek lovaikat próbálták meg a bicajosok sebességére feltüzelni, míg utóbbiak népviseletben lejtettek egy csűrdöngölőst a pálya szélén.


Fotó: Derencsényi István
 

Igazi hőstörténetre is volt példa a háttérmunkások között. A verseny egyik hivatásos fotósát, Halmágyi Zsoltot elütötték, amelynek következtében a karja, a lába és a bordái is megsérültek.

A kiváló fotós ennek ellenére nem hagyott fel a munkájával, „kiszökött” a kórházból és folytatta a gép kattogtatását, hogy a fantasztikus hangulatot megőrizze az utókornak.

Reméljük, amikor sok év távlatából az emberek visszagondolnak erre a versenyre, ezek a pillanatok is eszükbe jutnak majd.

Borítókép: Derencsényi István

Videók