Primoz Roglic nagy lépést tett a triplázás felé

Ismét a szlovénnél van a piros trikó.


A legutóbbi két kiírásban győztes Primoz Roglic nyerte a hegyi befutóval zárult 17. szakaszt a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen, ezzel visszavette az első helyet összetettben és hatalmas lépést tett a végső siker felé.

Szerdán az Unquerából indult 185,8 kilométeres táv során egy harmadik és két első kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, majd a végén kiemelt kategóriás hegyi befutó a legendás Lagos de Covadongán.

A szakadó esőben rendezett, nagy tempóval indult szakasz kétharmadánál leszakadt az esélyesek csoportjáról, majd bukott Odd Christian Eiking, aki a 10. szakaszt követően vette át a piros trikót. A norvég több mint kilenc percet kapott, így kicsúszott az első tízből összetettben.

Az etap előtt hetedik kolumbiai Egan Bernal 61 kilométerrel a cél előtt indított bátor támadást, amelyet egyedül a szlovén Roglic vett át. Jól összedolgozó kettősük az utolsó előtti hegyen és a lejtmenetben eltávolodott az esélyesek csoportjától, amelyről az eddig második helyen állt francia Guillaume Martin tíz kilométerrel a befutó előtt szakadt le.

Roglic tempója 7,5 kilométerre a céltól Bernalt is megrogyasztotta, a nyitó időfutam és a 11. szakasz után idei harmadik, pályafutása nyolcadik etapgyőzelmét aratta a spanyol körversenyen a szlovén kiválóság, aki hatalmas lépést tett a végső siker felé.

Ugyanis a csütörtöki, ugyancsak rendkívül nehéz hegyi szakasz után két kevésbé kemény etap következik - utóbbi kettőn várhatóan nem alakulnak ki nagy különbségek -, a záró időfutamot pedig a szám friss olimpiai bajnokaként várja Roglic.

Bernalt végül befogta az esélyesek csoportja, amely 1:35 perccel Roglic után beérve a második helyért harcolhatott - a szlovén ekkor már velük szemben gurult lefelé a hegytetőről. Végül csapattársa, az amerikai Sepp Kuss lett a második, az összetettben pedig a Movistar két versenyzője követi Roglicot: a spanyol Enric Mas a második, míg a kolumbiai Miguel Ángel López a harmadik.

Eredmények:

17. szakasz, Unquera-Lagos de Covadonga, 185,8 km, hegyi befutó:
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 4:34:45 óra
2. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 1:35 perc hátrány
3. Miguel Ángel López (kolumbiai, Movistar) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Roglic 68:42:56 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 2:22 perc hátrány
3. López 3:11 p h.

Csütörtökön a Salas és Altu d'El Gamoniteiru közötti 162,6 kilométeres táv, valamint hegyi befutó vár a 76. Vuelta a Espana mezőnyére. A 3417 kilométer össztávú viadal vasárnap Santiago de Compostelában, a híres Szent Jakab-zarándokút - ismert nevén El Camino - záró állomásán ér véget.

Borítókép: Twitter.com/La Vuelta

Videók