Jó hírek érkezetek a horrorbalesetet szenvedett kerékpárosról

Fabio Jakobsent felébresztették a mesterséges kómából.


Felébredt a kómából a lengyel országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitószakaszán balesetet szenvedett holland bajnok Fabio Jakobsen, aki az orvosok szerint jó állapotban van.

"Jó híreket kaptunk a sosnowieci kórházból, Fabio Jakobsen felébredt a kómából, az állapota jó" - áll a viadal szervezőinek bejegyzésében. A kórház azt közölte: a Deceuninck - Quick-Step 23 éves bringása előtt hosszú felépülési folyamat áll.

"Tudatánál van, követi az utasításokat, és már önállóan lélegzik, nincs szükség lélegeztetőgépre" - fogalmazott a Szent Barbara kórház igazgatója. "Úgy vélem, ha túlélt egy ekkora bukást, úgy biztosan vissza fog térni a sportba."

A Slaski és Katowice közötti közel 196 kilométeres etap hajrájához érkezve, miközben a sprinterek vetélkedtek a győzelemért, a holland Dylan Groenewegen mintegy 75 kilométer/órás sebességnél nem hagyott elég helyet a kordonok mellett a mögüle érkező honfitársának, aki több kordont és egy ott álló útvonalbiztosítót felborítva az út mellé zuhant. Jakobsent súlyos, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba, ahol megműtötték a koponyáját és az arcát.

Sport365.hu - Tömegbukás egy kerékpárversenyen, kómában a holland bajnok - Videó

Kómában van a holland bajnok Fabio Jakobsen, miután a sprintbefutóban hatalmasat bukott a lengyel országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitószakaszán. A Slaski és Katowice közötti közel 196 kilométeres etap utolsó 20 kilométerén több bukás is történt.


"Gyűlölöm, ami történt. Nem találom a szavakat, amikkel leírhatnám, mennyire sajnálom Fabiót és a többieket, akik benne voltak a bukásban. Pillanatnyilag Fabio egészsége a legfontosabb dolog, szakadatlanul rá gondolok" - írta közösségi oldalán Groenewegen, aki maga is bukott, a célba érkezők közül pedig többen is átestek rajta.

Groenewegen ugyan megnyerte a szakaszt, ám utólag a zsűri kizárta a versenyből, és Jakobsennek ítélte az etapsikert. A nemzetközi szövetség (UCI) pedig honlapján bejelentette: az "elfogadhatatlan" eset után vizsgálatot indít. A lengyel ügyészség vizsgálatot rendelt el az ügyben, Groenewegen csapata, a Jumbo-Visma pedig bocsánatot kért, hangsúlyozva: "az ehhez hasonló bukásoknak nem szabadna megtörténniük".

 

Borítókép: Orhan Akkanat/Anadolu Agency/Getty Images

 

Sport365.hu - Armstrong: Még soha nem láttam ilyen szörnyű balesetet

Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán a lengyelországi kerékpáros körverseny első szakaszának befutójában hatalmas tömegbaleset történt. Elsőként a holland Fabio Jakobsen esett el, akit életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. A kerékpárversenyzőt az éjszaka folyamán megoperálták. Az 5 és fél órás beavatkozás alatt helyére illesztették az arccsontját és egy szájsebészeti műtétet is végrehajtottak rajta.

Videók