Ilyen volt a fantasztikus magyar sikerrel záruló Tour de Hongrie utolsó napja

Az összes részlet egy helyen.


A 41. Tour de Hongrie utolsó szakaszán a mezőny 188 kilométert tett meg Miskolc és Gyöngyös-Kékestető ezalatt három gyorsasági (Eger, Mátrafüred és Gyöngyös), valamint három hegyi (Hollóstető, Mátraháza és Kékestető) hajrára került sor.

Íme a futam részletes beszámolója.

11:25 A lassú rajt Miskolcon, a Szent István tér mellett 11:30-kor lesz, az éles rajtra innen kilenc kilométerre, a Hegyalja úton kerül sor. A várható befutó időpontja 16:15 – ha nagyon gyors lesz a mezőny.

11:27 A negyedik szakaszt 109 versenyző fejezte be, a spanyol Alejandro Osorio (Team Caja Rural-Seguros RGA) feladta a versenyt.

11:29 A mai színes mezesek: az ausztrál Kaden Groves (Mitchelton-SCOTT) viseli az összetett legjobbjának járó sárga trikót, az Jakub Mareczko (CCC Team) a gyorsasági pontverseny zöld mezese, a spanyol David Lozano (Team Novo Nordisk) Esztergom óta őrzi a legjobb hegyi menőnek járó piros mezt, a legjobb hazai kerékpáros pedig az összetett versenyben hatodik helyen álló Szatmáry András a magyar válogatottból.

11:30 Megtörtént a lassú rajt.

 

Ezen a szakaszon minden színes mez veszélybe kerülhet, a legkevesebb esély a zöld trikó tulajdonosváltására van: a három szakaszgyőzelmet is begyűjtő Jakub Mareczko tetemes előnnyel, tizenhét ponttal vezet, a gyorsasági pontverseny első helyét csak a Kékestetőn, a befutónál lehetne elvenni tőle, közvetlen kihívói, a sprinterek azonban hegymenetben nem nagyon szoktak jeleskedni.

11:33 Mind a 109, tegnap célba érkező bringás ott van a mezőnyben, vagyis az esztergomi rajt óta tízen kényszerültek a küzdelem feladására.

11:36 Már az első tíz kilométeren vár majd egy emelkedő a résztvevőkre, több mint ötszáz méternyi szintemelkedést kell majd leküzdenie a mezőnynek Hollóstetőig, akár már itt elkezdődhet egy kisebb tűzijáték. Utána mintegy nyolcvan kilométeren lejtős, majd sík terep halad az útvonal, ami előtt megérkezik a karaván a Mátra emelkedőire.

11:49 Megtörtént az éles rajt, hamarosan Felsőhámorra és a mezőny eleje.

11:50 A mezőny egyben van, de hosszan elnyúlt az emelkedőn a Hámori tóhoz érkezve.

11:54 A hollóstetői hegyi hajrá első kategóriájú lesz, vagyis a győztes 15 pontot kap, ezzel átveheti a vezetést a hegyi pontversenyben.

11:55 Még együtt a mezőny, nincs leszakadó.

11:56 Filutás Viktor (Giotti Victoria - Savini Due Team) vezeti a mezőnyt, megpróbál meglépni, előnye nagyjából 150 méter.

11:58 Kilencen csatlakoztak Filutáshoz, a Bükk-hegységnek ezen a csodálatos emelkedőjén.

12:00 Összezárt az élmezőny, megfogták a szökevényeket.

12:03 Most heten próbálnak ellépni a többiektől, közeledik a hegyi hajrá.

12:12 A hollóstetői hegyi részhajrá eredménye:
1. Koen Bouwman (Team Jumbo-Visma Cycling)
2. Roland Thalmann (Team Vorarlberg Santic)
3. David Lozano (Team Novo Nordisk)
4. Laurens Huys (Cycling Team Bingoal-WB)
5. Chris Stüssi (Team Vorarlberg Santic)
6. Chris Harper (Team Jumbo-Visma Cycling)
7. Peák Barnabás (Mitchelton-SCOTT)

12:16 Számításaink szerint David Lozano továbbra is őrzi a piros trikót.

12:20 A hajrá után Koen Bouwman és Roland Thalmann ellépett a többiektől, az előnyük 17 másodperc. Harminc kilométert tettek meg eddig.

12:35 A karaván eleje most érkezik Felsőtárkányba, a hegyen nem volt térerőnk, ezért nem tudtunk frissíteni. A lejtőn egyébként is igyekezni kellett, mert a bringások nem lassítanak...

12:44 Hamarosan Egerbe érkezik a két szökevény, az előnyük 1:37 az üldözőkkel szemben.

12:52 Koen Bouwman megállt egy "technikai szünetre", s úgy döntött, bevárja a mezőnyt. Thalmann egyedül érkezik elöl Egerbe. 1:30 az előnye.

13:00 A svájci Roland Thalmann előnye 1:45 perc. Ő az összetettben a 27. helyen áll, 12 másodperc a hátránya a sárga trikóval szemben.

13:04 Az egri gyorsasági részhajrá eredménye:
1. Roland Thalmann (Team Vorarlberg Santic)
2. Torstein Traen (Uno-X Pro Cycling Team)
3. Tobias Foss (Team Jumbo-Visma Cycling)
Foss egy másodpercnyi időbónuszt is kap, ennyivel most megelőzte Dina Mártont, Valter Attilát és Kusztor Péter is, Szatmáry Andrást pedig négy másodpercnyire megközelítette az összetettben.

13:10 Egerszalók, Heves, Hungary, Thalmann még elöl, az előnye másfél perc. Szépen süt a nap, bár még vannak az égen sűrű, sötét felhők.

13:14 Nőtt a különbség a szökevény és a mezőny között, most 2:20.

13:17 Thalmannak lenne esélye az összetett versenyben is, de ez a magányos szökés felőrölheti az erejét.

13:22 A szökevény előnye 2:57, Verpelét, Heves, Hungary előtt három kilométerrel.

13:29 A mezőny nem erőlteti meg magát, Thalmann már három és fél percnyi előnnyel rendelkezik, Kisnána előtt hét kilométerrel.

13:40 Három perc a svájci előnye, a mezőny szépen összerázódott a Bükk emelkedői és lejtői után. Domoszlón járunk.

13:51 Markaz, Heves, Hungary környékén járunk, frissítő zónában vesznek magukhoz némi energiaforrást a versenyzők. Szükség lesz rá, mert a java most kezdődik.

13:55 Abasár, rögtön utána Pálosvörösmart a következő állomás. A szökevény előnye 2:55.

14:00 Mátrafüred következik. Thalmann alighanem elviszi a nap második gyorsasági részhajráját is.

14:05 2:15 a különbség az élen tekerő svájci és a mezőny között.

14:11 Dieter Sweeck (Alpecin-Fenix Cycling Team) kiszállt a versenyből. 1:55 most a különbség.

14:15 A második, mátrafüredi gyorsasági részhajrá eredménye:
1. Roland Thalmann
2. Damien Howson (Mitchelton-SCOTT)
3. Kaden Groves (Mitchelton-SCOTT)

 

14:20 Már jó néhány versenyző leszakadt a mezőnyről, a kocsisoron próbálnak meg visszazárkózni. A főmezőnyt a Caja Rural-Seguros-RGA vezeti, a Kometa-Xstrával együtt. Dina Márton az elsők között teker felfelé.

14:22 Alois Kankovsky (Elkov-Kasper) és Rózsa Balázs is a seprűs autó mellett teker, Mátraházán öt perces limiten belül kell lenniük, hogy továbbengedjék őket.

14:25 Úgy látszik, Thalmann tartalékai fogynak, már 1:20-ra megközelítették az üldözők.

14:32 Mátraháza, Heves, Hungary, a második kategóriájú hegyi hajrá eredménye:
1. Roland Thalmann
2. David Lozano (Team Novo Nordisk)
3. Charles Planet (Team Novo Nordisk)
1:05 még a svájci előnye.
 

14:18 Abrahamsent nem engedték el. Thalmann előnye még mindig 1:55.

14:37 Mathias Larsen (Kometa Xstra Cycling Team) kiszállt a versenyből.

14:49 A lejtmenetben hárman felzárkóztak Thalmannra, Michal Paluta (CCC Team), William Clarke (Trek-Segafredo) és Ryan Mullen (Trek-Segafredo). Nincs nagy előnyük a mezőnnyel szemben.

14:59 A négy fős szökevénycsapat előnye szépen gyarapodik, 45 kilométerre a befutótól 53 másodpercnyi.

15:14 Thalmann, Paluta, Clarke és Mullen előnye 38 másodperc. Hamarosan megkezdik az utolsó negyven kilométer teljesítését.

15:45 A szökevények előnye 52 másodperc, Thalmann leszakadni látszik társairól. Hamarosan elérik a viadal utolsó részhajráját, Gyöngyösön.

15:50 A gyöngyösi részhajrán Paluta, Clarke és Mullen elvitte a pontokat, lassan teljesen felzárkózik a mezőny, kezdődhetnek az emelkedők!

16:25 Valter Attila a Tour de Hongrie győztese! Fantasztikus magyar győzelem született a 41. Tour de Hongrie utolsó szakaszán, a királyetapon, Valter Attila az utolsó kilométeren indított támadására senki sem tudott reagálni, s a lengyel CCC Team bringása megnyerte a kékestetői befutót! A győztes az etapsiker mellé az összetett győztesének járó sárga trikót is megszerezte magának!

Borítókép: Vanik Zoltán/tdh.hu

Forrás: Fecebook.com/TourDeHongrie

Sport365.hu - 15 év után ismét magyar lett a Tour de Hongrie legjobbja

Valter Attila nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, miután a szerdai zárószakasz utolsó kilométerén kiváló versenyzéssel lerázta riválisait. A királyetapon három gyorsasági részhajrá és - a kékestetői hegyi befutóval együtt - három hegyi hajrá várt a 109 fős mezőnyre, amely 13 fokban, borús időben vágott neki Miskolcról a 188 kilométeres, 3259 méter szintkülönbséget tartalmazó távnak.

Sport365.hu - Valter Attila: Úgy érzem, ez életem legnagyobb győzelme eddig

Valter Attila fantasztikus hajrájával nem csak a királyetapot nyerte meg, hanem összetettben is a legjobbnak bizonyult a 2020-as Tour de Hongrie-n. A hazai sorozatot utoljára 15 évvel ezelőtt tudta magyar versenyző megnyerni. A mostani győztes Valter, nem sokkal a befutó után meghatódottan értékelt.

Videók