Hihetetlen, amit ez a 22 éves srác tett a Tour de France-on - Videó

A Tour de France bajnokát most az egész világ megismerheti. Pedig a verseny alatt senki nem gondolta, hogy ő lesz a befutó.


Tadej Pogacar megérkezett a csúcsra a Tour de France megnyerésével a magyar országúti kerékpárosok szövetségi kapitánya szerint.

Dér Zsolt az M4 Sport Sporthíradójában hétfőn kiemelte: a szlovén versenyző - aki épp ma ünnepli 22. születésnapját - a Vuelta a Espanán tavaly összetettben elért harmadik helye és három szakaszsikere után még egy lépcsőfokkal feljebb lépett azzal, hogy megszerezte a sárga trikót és három etapon diadalmaskodott a vasárnap zárult francia háromhetes körversenyen.

Sport365.hu - Bennetté az utolsó szakasz, Pogacaré a sárga trikó

A 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik szlovén szupertehetség pályafutása második háromhetes viadalán vett részt, a tavalyi Vuelta a Espanán elért harmadik helye után a Tour történetének második legfiatalabb győztese lett 21 évesen és 364 naposan. Pogacar a legjobb hegyimenőt illető pöttyös és a legjobb fiatalnak járó fehér trikót is kiérdemelte a 107.


"Ezzel berobbant a köztudatba, megérkezett a csúcsra" - mondta a szövetségi kapitány, aki meglepetésnek nevezte a fordulatot, ahogy az utolsó előtti szakaszon, a szombati időfutamon eldőlt az elsőség sorsa.

"Mindvégig mindenki azt hitte, hogy Roglic fog nyerni, az egész verseny ennek irányába haladt, a Jumbo-Visma kontrollálta a viadalt" - fogalmazott Dér Zsolt, rámutatva: mivel a holland csapat erős sorral rendelkezett, alakíthatta volna másképp is a történéseket:

"Pogacarral számoltak is meg nem is, tudták, hogy nagyon jó, viszont nekem folyamatosan az volt a benyomásom, hogy Roglic kicsit úgy néz Pogacarra, mintha ő lenne a nagy testvér, Pogacar pedig a kis testvér, aki még ráér nyerni majd valamikor."

Kiemelte: a két szlovén jó barátságot ápol, és Roglic nem tekintette annyira ellenfélnek honfitársát, hogy a hegyekben megpróbáljon ellene plusz időt szerezni akkor, amikor tudott volna. Szerinte ott hibázott a Jumbo-Visma, amikor engedte közelebb zárkózni Pogacart az oldalszeles szakaszon összeszedett 1:21 perces hátrányából, és bár a 44 másodperces különbséget később 57 másodpercre tornázta Roglic, az időfutamra nem volt elég számára ekkora előny.

 

 

Tour de France 2020: Tadej Pogacar takes the yellow jersey

Emotional moments for both Tadej Pogacar and Primoz Roglic, and displays of real class and respect between the pair. Two champions who've helped deliver a tr...

Dér Zsolt kitért rá, hogy bár Szlovénia kis ország, arányaiban sok jó kerékpárosa van évekre visszamenőleg, és most már néhányan valóban kimagaslóak a nemzetközi mezőnyben. Hangsúlyozta: a Tour de Hongrie-győztes Valter Attila, illetve a szintén World Tour-versenyző Peák Barnabás ugyanaz a generáció, mint Pogacar vagy a Tour de France-on szakaszt nyerő, U23-as világbajnok svájci Marc Hirschi.

"Megtörtént a vérfrissítés, megérkeztek a fiatalok és kezdik átvenni a hatalmat, uralni a sportot. Bármi elképzelhető, remélem, hogy magyarok is hasonló meglepetéseket fognak okozni" - mondta, megemlítve még: a hazai bringások közül most sokan szerepelnek külföldi csapatoknál, ami korábban nem volt jellemző.

Borítókép: Daniel Pier/NurPhoto via Getty Images

 

Sport365.hu - Tour de France: "Tadej Pogacar, nem is lehet más"

A nemzetközi sajtó elsősorban az egy nappal a 22. születésnapja előtt diadalmaskodó szlovén Tadej Pogacar teljesítményét méltatta a vasárnap zárult Tour de France országúti kerékpáros körversenyt követően. : Neue Zürcher Zeitung: "Tadej Pogacar győzött a Tour de France-on: a teljesítménye látványos, de nem természetfeletti.

Videók