Szatmáry remek napot zárt a Tour de Hongrie-n

A hat kilométeres lassú rajtot követően megtörtént az éles rajt. A mezőny tett egy kört a Debrecen, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Debrecen útvonalon, majd Hajdúböszörmény és Balmazújváros érintésével Hajdúszoboszló felé vette az irányt.


13 óra után nem sokkal elrajtolt a Tour de Hongrie 2. szakasza. A 2. etap két gyorsasági részhajrából áll. Az elsőre Debrecenben, a másodikra pedig Balmazújvárosban kerül majd sor.

A szakasznak 114 versenyző vágott neki, és ott volt az indulók közt a tegnapi bukásban balesetet szenvedő Kamil Malecki is. A 6 km hosszú lassú rajt után, 13:15-kor történt meg az éles rajt, és nem sokkal ezt követően Matteo Moschetti szerelőinek már dolga is akadt, az olasz ugyanis első defektet kapott.

Az első szökési kísérletre sem kellett sokat várni: Arturo Gravalos (Kometa-Xstra), Diether Sweeck (Alpecin-Fenix), Gilles De Wilde (Vlaanderen-Baloise), Simone Sano (Team Novák), Ziga Horvat (Adria-Mobil) ugrott meg a mezőnytől. Ők 55 másodperces előnyre tettek szert. Szatmáry András 25 másodperces hátrányban jött utánuk, de 8 perccel később sikerült beérnie őket.

Néhány kilométerrel később már 4 perce hízott a szökevények előnye. Az első órában 41 kilométert tett meg a mezőny, a meglépő csoport pedig több, mint 5 perccel járt a mezőny előtt.


Bár a szökevények előnye 3 perc alá csökkent, az első részhajrá győztese tőlük került ki. Ebben a magyar kerékpáros Szatmáry András végzett az első helyen.

A lengyel Jakub Mareczko (CCC Team) nyerte a hajdúszoboszlói befutót, az olasz Matteo Moschetti (Trek-Segafredo) és Luca Pacioni (Team Androni Giocattoli) előtt. A sárga mezes Aberasturi a sprintben bukásba keveredett, amelyben sokan érintettek voltak, így az összetett eredményére egyelőre várnunk kell.


Fotó: Tour de Hongrie/Facebook - A szakaszgyőztes Hajdúszoboszlón: Jakub Mareczko (CCC Team), a képen jobbról.

Az összetett versenyben Aberasturi megőrizte első helyét, s ezzel együtt a sárga mezt is, Szatmáry András pedig a nap során begyűjtött időjóváírásoknak köszönhetően a második helyre lépett, harmadik a belga Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen-Baloise).

Hétfőn következik a Tour de Hongrie harmadik szakasza, a Karcag és Nyíregyháza között kijelölt 182 kilométeres útvonalon, ismét szinte teljesen sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A karcagi Kossuth térről 12:30-kor indul a verseny, az etap során három gyorsasági (Hortobágy, Hajdúböszörmény, Nagykálló) részhajrára is sor kerül, a befutó Nyíregyházán, a Kossuth téren, 16:30-kor várható.

41. Tour de Hongrie
2. szakasz, Debrecen-Hajdúszoboszló (158 km)
1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team) 3:38:20
2. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Luca Paolini (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.
4. Andrea Guardini (olasz, Giotti Victoria-Savini Due) a. i.
5. Itamar Einhorn (izraeli, Israel Start-Up Nation) a. i.
6. Alexander Konychev (olasz, Mitchelton-Scott) a. i.
14. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
17. Orosz Gergő (magyar válogatott) a. i.
20. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

Az összetettben:
1. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 6:26:14
2. Szatmáry András (magyar válogatott) 5 mp h.
3. Gilles De Wilde (belga, Vlaanderen-Baloise) azonos idővel
4. Adam Toupalik (cseh, Elkov-Kasper) 6 mp h.
5. David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk) 9 mp h.
6. Arturo Gravalos (spanyol, Kometa-Xstra) a. i.
14. Dina Márton (Kometa-Xstra) 10 mp h.
22. Valter Attila (CCC Team) a. i.
30. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.


Borítókép és forrás: Facebook.com/TourDeHongrie  

Videók