Armstrong: Még soha nem láttam ilyen szörnyű balesetet

Az amerikai kerékpárost sokkolta Fabio Jakobsen esete.


Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán a lengyelországi kerékpáros körverseny első szakaszának befutójában hatalmas tömegbaleset történt. Elsőként a holland Fabio Jakobsen esett el, akit életveszélyes állapotban szállítottak kórházba.

A kerékpárversenyzőt az éjszaka folyamán megoperálták. Az 5 és fél órás beavatkozás alatt helyére illesztették az arccsontját és egy szájsebészeti műtétet is végrehajtottak rajta. Ezt követően Jakobsent mesterséges kómába helyezték, amelyből ma délután próbálják majd felébreszteni.

Kezelőorvosai szerint a versenyző állapota kritikus, de stabil. További jó hír lehet, hogy az első vizsgálatok sem agyi-, sem gerincsérülést nem állapítottak meg nála.

A kerékpáros családja egyből a helyszínre utazott, hogy szerettük mellett lehessenek a kritikus pillanatokban.

 

Fabio Jakobsen Crash after the Accident with Dylan Groenewegen │ Tour de Pologne 2020

Fabio Jakobsen Crash after the Accident with Dylan Groenewegen │ Tour de Pologne 2020 Check out Description Social Media : TikTok → https://vm.tiktok.com...


A baleset mélyen megrázta a kerékpáros társadalmat. Rengetegen fejezték ki jókívánságaikat, sokan pedig a bukást okozó Dylan Groenewegen-t bírálták, de olyan is akadt, aki szerint a szervezők is hibáztak.

Simon Geschke a CCC Team versenyzője Twitterén azt írta:

„Minden évben ugyanaz a buta lejtő sprint a Tour de Pologne-n. Évente azt kérdezem magamtól, miért gondolják úgy a szervezők, hogy ez jó ötlet. A csomóponti sprint elég veszélyes, semmi szükség nincs egy lejtőre, ahol 80 km/h-val haladunk.”

 

null

Every year the same silly downhill sprint in the @Tour_de_Pologne.Every year i ask myself why the organisation thinks it's a good idea. Bunch sprints are dangerous enough, you don't need a downhill finish with 80kph!@cpacycling


"Nem ezt vártam a befutótól. Most a legnagyobb aggodalmunk, hogy mi lesz Fabio Jakobsennel.Gondolatban veled és a családoddal vagyunk” - írta a Twitteren Jasper Philipsen, belga kerékpáros.

null

This was not the way I hoped to reach the finish line. My biggest concern now is @FabioJakobsen. Thoughts are with him, @deceuninck_qst and his family! ( Cor Vos) pic.twitter.com/URk80OC8ed


A korábbi legenda, Lance Armstrong szerint ez volt a legszörnyűbb baleset, amit valaha látott.

"Gondolatban veled vagyok és imádkozom érted Fabio Jakobsen. Visszavárunk haver.”

"Régóta űzöm ezt a sportot, de nem vagyok biztos benne, hogy valaha láttam ilyen szörnyű bukást” – tette hozzá.

null

Thoughts and prayers go out to Fabio Jakobsen. Hang in there buddy. Been around this game a long time and not sure I've seen a crash that horrific. FabioSTRONG!


A balesetet körülményeit a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség már vizsgálja. Közleményükben azt írják, mélyen elítélik Dylan Groenewegen viselkedését, aki szabálytalan leszorításával több ember testi épségét kockáztatta.

Az ügyben nemcsak az UCI, hanem a Groenewegent foglakoztató Jumbo-Visma csapata is belső vizsgálatot indított.

null

Our thoughts go out to Fabio Jakobsen and other people involved in today's terrible crash in the Tour of Poland. Crashes like these should not happen.We offer our sincere apologies and we will discuss internally what has happened before we may make any further statement. #TDP20

Napra pontosan, egy évvel Jakobsen balesete előtt, Bjorg Lambrecht vesztette életét a lengyel körversenyen: a 22 éves belga kerékpáros két nappal korábban esett el az egyik szakaszon.

Forrás: cyclingnews.com és rt.com

Borítókép: Robertus Pudyanto/Getty Images

Videók