Nizzából startol a 2020-as Tour de France

A francia körverseny a szokásosnál hamarabb kezdődik majd.


Nizzából indul június 27-én a jövő évi Tour de France országúti kerékpáros körverseny, amelynek útvonalát kedden mutatták be.

A 3470 kilométeres össztávú viadal útvonala kifejezetten a hegyimenőknek kedvez, hiszen a mezőny már a második szakaszon felteker három, Nizzához közeli dombra, az első hat nap során pedig két hegyi befutó is lesz, ami kifejezetten ritka a Tour történetében. A harmadik hegyi befutó a második pihenő nap előtt vár a bringásokra, míg a királyetapnak a 17. tekinthető: a Grenoble-ből induló 168 kilométeres szakasz végén 2304 méter magasan, a Col de la Loze-on lesz a cél, ahova 21,5 kilométer hosszú, 7,8 százalékos meredekségű emelkedőn kell megérkezni.

Franciaország öt hegyvidékét - az Alpokat, a Pireneusokat, a Vogézeket, a Jura-hegységet és a Francia-középhegységet - érinti a Tour, viszont mindössze egy időfutam kapott helyet a 2020-as útvonalban, ráadásul hegyi: az utolsó előtti, 36 kilométeres etap a La Planche des Belles Filles-n zárul.

"Igyekeztünk minél érdekesebb útvonalat összeállítani, ám végül a kerékpárosok lesznek azok, akik valóban izgalmassá tehetik a Tourt" - fogalmazott Christian Prudhomme versenyigazgató.

Az ünnepélyes párizsi bemutatón részt vett többek között az idei győztes, Egan Bernal is. Az Ineos kolumbiai versenyzője a tervek szerint jövőre is indul a francia körversenyen, ám a négyszeres győztes, az idei viadalt sérülés miatt kihagyó brit Chris Froome vasárnapi nyilatkozata szerint az ő segítőjeként.

A francia körverseny a szokásosnál egy héttel hamarabb kezdődik a tokiói olimpia miatt, és a záró szakasz - amely a hagyományoknak megfelelően Párizsban, a Champs-Elysées-n végződik - az elmúlt években megszokottnál két órával korábban ér véget július 19-én, hogy az ötkarikás játékokon szereplő kerékpárosoknak legyen elég idejük a japán fővárosba repülni.

Borítókép: GettyImages

Videók