A sárga trikós Alaphilippe időfutamsikerével növelte előnyét

Óriásit tekert.


Az összetettben vezető Julian Alaphilippe nyerte a pénteki időfutamot, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 13. szakaszát.
 
A Pau-ban rendezett 27,2 kilométeres egyéni indítású időfutamon az éllovas francia kerékpáros 14 másodperccel növelte előnyét az összetettben és a szakaszon is második, címvédő Geraint Thomas előtt. A harmadik legjobb időt a belga Thomas de Gendt tekerte.
 
A harmadik helyre a holland Steven Kruijswijk lépett előre az összetettben. Az eddigi harmadik Egan Bernal több mint másfél percet kapott, így hátránya közel három percre nőtt Alaphilippe mögött.
 
Alaphilippe immár második szakaszsikerét aratta az idei francia körversenyen. Szerdán ünnepelték a sárga trikó centenáriumát: a francia Eugene Christophe volt az első kerékpáros, aki napra pontosan száz évvel ezelőtt, 1919. július 19-én magára ölthette az azóta legendássá vált megkülönböztető mezt.
 
A szakasz krónikájához tartozik, hogy a hétfői etap győztese, az ezúttal is jó esélyekkel indult Wout van Aert bukás miatt feladta a viadalt. A Jumbo-Visma belga időfutambajnoka egy jobb kanyart vett túl szűken, és a kerékpárja kormánya fennakadt a kordonon. Hosszas ápolás után mentőautó vitte el az első Tourján szerepelt versenyzőt.
 
Eredmények:
13. szakasz, Pau, 27,2 km, egyéni időfutam:
1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck - Quick-Step) 35:00 perc
2. Geraint Thomas (brit, Ineos) 14 másodperc hátrány
3. Thomas de Gendt (belga, Lotto-Soudal) 36 mp h.
 
Az összetett élcsoportja:
1. Alaphilippe 53:01:09 óra óra
2. Thomas 1:26 perc hátrány
3. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) 2:12 p h.
    
Szombaton a Tarbesből induló 117,5 kilométer, majd az etap a végén a Tourmalet megmászása és hegyi befutó vár a mezőnyre, amely összesen 3460 kilométert teljesít a jövő vasárnapi, párizsi befutóig.
 
Fotó: Chris Graythen/Getty Images

Videók