Véletlenül lett evezős a hétvégén Világkupát nyert Galambos Péter

A váci versenyző harminckét évesen sem lassít.


A váci versenyző harminckét évesen sem lassít, negyedszer nyert a sorozatban, van már Európa-bajnoki ezüstérme is. Ha annak idején egyik jó barátja nem evez, egy világklasszissal kevesebbek lennénk. 
 
Galambos Péter az elmúlt nyolc év legtöbb világbajnoki és Európa-bajnoki érmét szerző magyar evezős. A hétvégén tönkreverte a plovdivi Világkupán a mezőnyt, egyik legnagyobb vetélytársa hat és fél másodperc hátránnyal futott mögötte célba.
 
Péternek tizennégy éves koráig semmi köze nem volt a sportághoz, inkább a kosárlabda pályán érezte jól magát, ha trénere nem olyan kitartó talán soha nem ül hajóba. Rapcsák Károly mesteredzőnek persze jó szeme van, korábbi tanítványai közé tartozik a világbajnok Pető Tibor és Hirling Zsolt is.
„Az egyik osztálytársam a váci klubnál edzett én meg lementem elé, hogy aztán együtt menjünk biciklizni. Akkor jött Rapcsák Károly és kapacitált, hogy evezzek. Nekem eszem ágában sem volt kipróbálni a sportágat, úgyhogy csak tiltakoztam és tiltakoztam, de végül ő nyert. Ennek már tizenkilenc éve.”
 
Galambos Péter szembemegy a nemzetközi trendekkel, mivel télen nem evez vízen, és nem utazik meleg égövi edzőtáborba, novembertől márciusig csak evezősgépet, úgynevezett ergométert használ, ami kiváló a kondíció fenntartására, de a technikát nem csiszolja. 
 
A bravúros szezonkezdetben Péter szerint az is közrejátszott, hogy idén a szokásosnál hamarabb megtalálta a helyes technikát, egyensúlyt a vízen. Az egyedi festéssel, nemzeti színű galambbal díszített hajóját Új-Zélandon készítette – „természetesen” egy magyar szakember.
 
Világklasszisnak az olimpián a helye, de sajnos Galambos szempontjából meglehetősen kedvezőtlen döntés született, ugyanis levették az ötkarikás játékok programjáról a könnyűsúlyú számokat. Éppen ezért jövőre szerencsét próbálna normálsúlyú egypárevezősben vagy csapathajóban. Ebben az évben is tett rá kísérletet, meg is verte a válogatón a riói olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúzt, de végül könnyűsúlyban indult az első Világkupán. 
 
Nincsenek véletlenek…
 
Fotók: Magyar Evezős Szövetség/Czucz Bálint
 

Videók