Újabb fejlesztések a szegedi kajak-kenu pályán

A 2011-es felújítás után újabb fejlesztések kezdődtek a Szegedi Olimpiai Központban. A munkák elvégzése biztosítja, hogy idén is tökéletes körülmények várják a hazai és nemzetközi versenyek résztvevőit a Maty-éri kajak-kenu pályán.


A magyarországi sportlétesítmények között pozitív példaként lehet kiemelni a Szegedi Olimpiai Központot, amelyik a 2011-es világbajnoksággal járó fejlesztéseknek köszönhetően olyan állapotban van, hogy akár már "holnap is" bármilyen nemzetközi versenyt lebonyolíthatna. A Maty-éri pálya azonban csak úgy őrizheti meg kiemelkedő jó hírét és maradhat – nemzetiségüktől függetlenül – a sportolók kedvence, ha a fejlődés folyamatos – ezért döntött úgy a Nemzeti Sportközpontok, hogy az idei szezon előtt tovább javítja a körülményeket. A munkák már elindultak, április elejéig a tervek szerint nagyjából 1800 köbméter földet kell megmozgatni a kajak-kenu pálya partján.

„Két sikeres közbeszerzési eljárás után elkezdődött a déli zárógát és az 1000 méteres rajt közötti partszakasz rekonstrukciója. A meggyengült rézsűbe összesen csaknem 600 tonna fagyálló vízépítési terméskő kerül, és lesz olyan rész is, ahol facölöpökkel erősítjük meg a partfalat. Ez a beruházás éveken keresztül védi majd a pálya partvonalát” - mondta Szovics Zoltán. A Szegedi Olimpiai Központ vezetője hozzátette: nem csak a partvonal szépül, hanem megkezdődött a műszaki létesítmények korszerűsítése is.

Májusban kajak-kenu Világkupa, júliusban sárkányhajó-világbajnokság lesz a Maty-éren, de evezős viadalnak és nemzetközi horgászversenynek is otthont ad idén az olimpiai központ.

Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára emlékeztetett, hogy a májusi Világkupára 40 országból nagyjából 700 sportolót várnak. Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség általános elnökhelyettese pedig arról számolt be, hogy eddig már 29 ország nevezett a 11. IDBF világbajnokságra, amelynek összesen 2-3 ezer résztvevője lehet. Mindkét sportvezető úgy látja, hogy a létesítmény kiválóan alkalmas a világversenyek lebonyolítására.

Vígh László kormánybiztos szerint a mostani fejlesztés nagyban hozzájárul a Szegeden készülő, illetve versenyező sportolók további színvonalas munkájához és a létesítmény nemzetközi elismertségéhez.

„Fontos, hogy az egyik legsikeresebb olimpiai sportágunkban, kajak-kenuban a rangos májusi Világkupa-verseny résztvevőit kiváló körülmények várják Szegeden. Természetesen nem ez az egyetlen állami létesítmény, amelyik megújul idén: zajlik a Tatai Olimpiai Központ fejlesztése, megújulnak a legnagyobb budapesti uszodák, sőt dolgozunk azon is, hogy a mátraházi edzőtábort ismét birtokba vehessék a sportolók. És ne feledkezzünk meg az új sportberuházásokról sem, hamarosan kezdődhet a munka a lágymányosi Tüskecsarnokban, így 2014 tavaszától az ország legmodernebb multifunkcionális csarnoka is a versenyzők, illetve a szabadidős sportolók rendelkezésére áll majd” – mondta a kormánybiztos.

Videók