Tovább száguldanak a magyar kajak-kenusok

Újabb 3 egység jutott tovább az előfutamokból a szegedi kajak kenu világbajnokságon.


A férfi 500 méteres kajakpáros bejutott a döntőbe, a kenus Nagy Bianka (200 m) és Bodonyi András (500 m)  a csütörtöki előfutam után a középfutamban folytatja szereplését a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta páror győzött ugyan, de kizárás miatt nem versenyezhet tovább.

A 19 éves Nagy Bianka, a magyar csapat legfiatalabb tagja, aki szegediként duplán is hazai környezetben versenyez, a gyengébb rajt után remekül "összeszedte magát", és végül másodikként lapátolt a célba a kínai Csang Lu-csü mögött.

"Nehezen indult ez a futam, a hátszél nagyon nem kedvez nekem - kezdte az értékelést a parton Nagy Bianka. - A rajtot leszámítva azonban szerintem jól megoldottam, felzárkóztam, és nagyon örülök a második helynek, nem gondoltam volna, hogy sikerül ilyen elöl végeznem."
Hangsúlyozta: hatalmas élmény számára, hogy itthon versenyezhet, a lelátón ott vannak a családtagjai, a barátai, és ezt ő nagy előnyként éli meg.

A magyar kenus pénteken folytatja a középfutamban, a szám döntőjét - amelyben öt tokiói kvóta talál gazdára - szombaton rendezik.


A rajt után már minden rendben volt Nagy Bianka szerint.


Fotó:: Facebook.com/MKKSZ

Bár Bodonyi András nem olimpiai számban versenyez C-1 500 méteren, Nagyhoz hasonlóan ő sem kerülhetett egyből a szombati döntőbe, az előfutamból továbbjutókra pénteken kötelező középfutam vár. A diósgyőri versenyző a kilences pályán debütált a vb-n, s az erejével jól gazdálkodva negyedikként simán befért a biztos továbbjutást érő első hat közé.


Bodonyi András figyelt rá, hogy jól beossza erejét.

Fotó: Facebook.com/MKKSZ

 


Már a férfi K-2 500 méter sem ötkarikás szám, ebben Noé Zsombor és Bogár Gábor képviseli a magyar színeket, s nekik egy előfutamos első hellyel lehetőségük volt megspórolni a középfutamot. Ennek megfelelően is versenyeztek, féltávnál még másodikak voltak a németek mögött, a második 250 méteren azonban elléptek riválisuktól, és sikerült győzniük. A szám döntőjére szombaton kerül sor.


Aranyért száll vízre a Noé Zsombor, Bogár Gábor egység.

Videó: Facebook.com/MKKSZ

A csütörtöki napon bemutatkozott a K-2 500 méteres olimpiai számban címvédőként induló Kárász Anna, Kozák Danuta duói is. Bár a páros előfutam-győzelemmel debütált, a verseny után kizárták őket.  A szegedi Kárász csak ebben a számban versenyez a vb-n, míg az ötszörös olimpiai bajnok Kozák még 500 egyesben lesz érdekelt, amelyben szintén címvédő. 

Később:


középfutamok 15.00:
női C-1 500 m (Bragato Giada)
férfi K-1 500 m (Dombvári Bence)
női K-2 500 m (Kizárás miatt nincs magyar résztvevő)


paraverseny, döntők 16.30


előfutamok 16.50:

férfi C-4 500 m (Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás)
női C-2 500 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső) - olimpiai szám
női K-4 500 m (Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra) - olimpiai szám
férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István) - olimpiai szám

Borítókép: Facebook.com/MKKSZ

Videók