Ha aggódnál, hogy meleged lesz a tokiói olimpián, ne tedd

Vödör hó jöhet-e? Itt a nyakadnál van egy kis hely...


Hűsítő műhavat szórtak önként jelentkezőkre a jövő évi, tokiói olimpia szervezői, akik a játékok idején várható hőségre készülnek.

A pénteki teszteseményen - melyre a kajak-kenus előolimpia alatt került sor - a rendezők egy teherautóra szerelt hóágyúból 300 kilogrammnyi jégreszeléket permeteztek a mintegy 150 fős közönségre, melynek többsége a felvételek alapján élvezte a műveletet.


"Ez az egyik ötlet, amelyet megpróbálunk bevetni, ettől persze nem csökken a kánikula, de javítja az emberek hőérzetét" - jelentette ki Okamura Taka, a szervezőbizottság egyik igazgatója.
A japán házigazdák többek között párakapukkal, árnyékos és klimatizált pihenőhelyiségekkel, továbbá a szurkolóknak osztandó víz- és jégcsomagokkal készülnek az olimpiára, melyre július 24. és augusztus 9. között kerül sor Tokióban.


Augusztusban a hőség miatt a triatlonosok tesztversenyén a sportolók egészsége érdekében megfelezték a női döntő zárószámát: tíz kilométer helyett csak ötöt futottak. Néhány nappal korábban pedig az evezősök junior világbajnokságán - ezen a pályán rendezik a kajak-kenus versenyeket is - több sportoló orvosi ellátásra szorult. 

fotó: (Photo by Toru Hanai/Getty Images)

Videók