Nyolc új érmünkből egy arany, Medveczky világbajnok

A magyar versenyzők egy arany-, öt ezüst- és két bronzérmet, valamint négy férfi és egy női kajakos, illetve két kenus kvótát szereztek a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság vasárnapi zárónapjának délelőttjén. Ha csak az olimpiai számokat nézzük, akkor három ezüst a vasárnapi termés a délutáni, 5000-es döntők előtt.


Az egyetlen győzelem Medveczky Erika nevéhez fűződött K-1 1000 méteren. A 2009 óta veretlen 500 méteres női kajaknégyes - Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina és Kárász Anna -, valamint a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású 1000 méteres férfi kajaknégyes ezüstérmet szerzett, csakúgy mint a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros ugyancsak egy kilométeren, továbbá a kenus Takács Kincső és a Homonnai Luca, Douchev-Janics Natasa kajakos duó 200 méteren.

Az 1000 méteres férfi kenunégyes - Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál és Varga Dávid - és a Hérics Dávid, Somorácz Tamás 500 méteres kajakos duó egyformán harmadik lett döntőjében.

A női négyes nemcsak a címvédésért, hanem egy újabb riói indulási jog megszerzéséért is vízre szállt, ugyanis bár Szabó, Kozák és Kárász már szombati győzelmével, illetve második helyével gyűjtött egy-egy kvótát, Fazekas-Zur újabb helyet szerezhetett Magyarországnak. Az egység szerette volna megőrizni 2009 óta tartó veretlenségét is.

A verseny azonban máshogy alakult: bár a fehérorosz és a magyar hajó a rajttól együtt haladt az élen, de aztán a rivális ellépett, s az utolsó 200 méterre akkora előnyt szedett össze, amelyet már nem lehetett ledolgozni. A magyaroknak így ezúttal meg kellett elégedniük a második hellyel.

"Úgy érzem, hogy nem a fehéroroszok mentek jól, hanem mi mentünk rosszul" - kommentálta röviden az eseményeket Szabó, akit társaihoz hasonlóan láthatóan letört a kudarc.

A Londonban ezüstérmes férfi kajaknégyes is másodikként zárt, de ők örültek ennek a helyezésnek. Sokáig a szlovákokkal haladtak együtt az élen, de aztán kissé leszakadtak, s maradt a második hely, amelyet semmi és senki nem veszélyeztetett. Ez a pozíció egyben négy férfi kajakos kvótát is hozott a konyhára.

Ugyancsak gyűjtött két olimpiai indulási jogot a két éve arany-, tavaly pedig ezüstérmes Vasbányai, Mike kenus duó - így Magyarország a maximális négy kenust küldheti majd Rióba. A kettős fél távnál még az utolsó helyen lapátolt, de aztán fantasztikus második 500 métert produkálva feljött a második helyre és a célban is csak a brazilok voltak előttük.

A női kajak egyesek 200 méteres fináléjában Vad Ninetta azzal a tudattal szállhatott vízre, hogy már teljesítette, amiért jött, nevezetesen a döntőbe jutással szerzett egy kvótát. Ennél aztán végül nem is lépett előrébb, kilencedikként zárt.

A kvalifikáció hajót és nemzetet illet, nem pedig versenyzőt, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy az indul el egy adott olimpiai versenyben, aki a kvótát kiharcolta - a riói magyar csapat összetétele a jövő évi válogatókon alakul majd ki. Egy versenyző több számban is indulhat a kvalifikációs viadalokon, de csak egy, úgynevezett versenyzői kvótát szerezhet (tehát amennyiben például egyesben és párosban is megfelelő helyen végez, nem két, hanem csak egy versenyzői kvótát szerez). Ennek megfelelően az átfedések miatt csak a vb zárultával derül majd ki pontosan, egy nemzet hány kvótát is gyűjtött.

Az európai országok képviselői bizonyos számokban még a jövő májusi, duisburgi pótkvalifikációs viadalon szerezhetnek indulási jogokat.

A vb zárónapjának délelőtti programjában további nyolc, az ötkarikás műsorban nem szereplő szám döntője kapott helyet.
A kajakos Medveczky Erika remekül versenyzett 1000 méteren, végig az élbollyal tartott, majd a hajrában robbantott, és simán faképnél hagyta a többieket. Ezzel 2013 után másodszor lett aranyérmes ebben a számban.

"Ugyanolyanok voltak a körülmények, mint két éve, Duisburgban. Most is szembeszél volt, és tudtam, hogy a többiek nem fogják bírni a hajrát. Az utolsó 250 méter már örömkajakozás volt" - fogalmazott a könnyeivel küszködő magyar versenyző.

A kenusoknál, 200 méteren a szombaton Lakatos Zsanettel 500 méteren bronzérmes Takács Kincső remek hajrával másodikként zárt a tavaly ezüstérmes bolgár Sztanilia Sztamenova mögött, míg a Lantos Ádám, Nagy Péter kettős éppen lecsúszott a dobogóról, negyedik lett.

"Szinte el sem hiszem, nagyon boldog vagyok! Nagyon sűrű volt befutó, nem láttam, hogy hányadik lettem. Örülök, hogy egyesben is sikerült érmet szereznem." - mondta Takács.

Vezetett, de végül másodikként zárt Homonnai Luca és Douchev-Janics Natasa kettőse is K-2 200 méteren, ők azonban nagyon csalódottak voltak a befutó után. A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics percekig vigasztalta zokogó, mindössze 16 éves társát a parton.

"Dühösek vagyunk, mert nyerni akartunk - mondta Douchev-Janics. - A győztes fehéroroszok szerintem nem voltak sportszerűek. Már mindenki bent állt a rajtgépben, ők pedig várakoztatták a mezőnyt. Ezzel együtt 150 méternél vezettünk, akkor biztosak voltunk benne, hogy világbajnokok vagyunk". A friss ifjúsági világbajnok Homonnai hozzátette: holnap már biztosan örülni fog az ezüstnek, de most nagyon csalódott és szomorú, hogy elvesztették a döntőt.

A Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid összeállítású 1000 méteres kenunégyes - csakúgy, mint tavaly, Moszkvában - ezúttal is bronzérmesként zárt a nyolc hajót felvonultató mezőnyben, és harmadik lett a Hérics Dávid, Somorácz Tamás duó is K-2 500 méteren.

A kenus Korisánszky Dávid és a kajakos Hufnágel Tibor egyaránt hetedikként zárt, ugyancsak fél kilométeren.

Később:
5000 m-es döntők 14.30

Videók