Négy újabb éremmel gazdagodott a magyar csapat a SUP-vb-n

A sprinttávú versenyen és a felfújható deszkás futamon is volt minek örülni.


A nőknél orosz, a férfiaknál francia/új-kaledóniai versenyző nyerte meg a 200 méteres, sprint távú versenyt szombaton a négynapos, vasárnapig tartó balatonfüredi SUP-világbajnokság második döntős napján, amelyen a házigazda magyaroknak két korosztályos ezüstérem jutott.

A Tagore sétány előtt kialakított pályán lényegesen kedvezőbb felület várta a versenyzőket, mint az össze-vissza "lötyőgős" víz, amellyel és amelyen egy nappal korábban a hosszú távú verseny során meg kellett küzdeniük, viszont a hőmérsékletre ezúttal sem lehetett panasza senkinek, az ismét a nyarat idézte.

A nőknél az orosz Jelena Prohorova a táv második felében nyújtott remek teljesítményével utasította maga mögé a mezőnyt, benne második helyen végzett honfitársával, Natalija Novickajával és a harmadik helyezett amerikai April Zilggel.

Az A döntő magyar résztvevője, Kovács Sára a hetedik lett. Prohorova pénteken 18 kilométeren bronzérmesként zárt, és ezúttal igencsak meghatódva állt a dobogón és könnyezte meg az éremátadót, mint elmondta: gyorsasági szakágban kajakosként Európa-bajnokságon nyert már aranyérmet, de világbajnokságokon még sohasem sikerült győznie ezelőtt.

A férfiaknál az a 19 éves Noic Garioud bizonyult a leggyorsabbnak, aki pénteken második helyen végzett a hosszú távú versenyen. Akkor honfitársa, Titouan Puyo csak jobb hajrával tudta őt megelőzni. Másodikként az amerikai Connor Baxter, harmadikként az olasz Claudio Nika zárt.

Legjobb magyarként Kövér Márton a C döntőben lett negyedik, ami összesítésben ugyanúgy a 20. jelentette számára, mint amelyen a 18 km-es viadalon végzett.

Szombaton a magyarok éremkollekciója sprint távon korosztályos medáliákkal gazdagodott: Slekta Réka (női junior) és a korábban gyorsasági kajakosként világbajnok Rasztótzky Eszter (női 40+) lett ezüstérmes.
Délután rendezték az amatőrök által leginkább kedvelt, így a vb-n is mindenki számára nyílt - reggel még a helyszínen is lehetett nevezni -, felfújható deszkások számára kiírt versenyt, amelyben két magyar érem született: a férfiaknál Kövér Márton második, míg a nőknél Horváth Noémi harmadik lett a 7 kilométeres távon. A férfiaknál 90, a nőknél 47 versenyző ért célba.
.

A vb-n ötven ország több mint ötszáz versenyzője vesz részt, a magyar színeket 16 SUP-os képviseli. A vasárnapi zárónapon az úgynevezett technikai számban lesznek finálék, benne újabb magyar éremesélyekkel. A házigazdák pénteken, a 18 km-es futamban Hasulyó Dániel révén egy bronzérmet szereztek.
 

 
Eredmények, sprint táv (200 méter):

férfiak:
egyéni, világbajnok:
Noic Garioud (Franciaország/Új-Kaledónia) 48.01 másodperc
2. Connor Baxter (Egyesült Államok) 49.00
3. Claudio Nika (Olaszország) 50.79
..20. KÖVÉR MÁRTON 58.70

nők:
egyéni, világbajnok:
Elena Prohorova (Oroszország) 1:02.21 perc
2. Natalija Novickaja (Oroszország) 1:02.95
3. April Zilg (Egyesült Államok) 1:04.36
...7. KOVÁCS SÁRA 1:07.02

Borítókép: Facebook.com/MKKSZ

Videók