Két évtizedes évfordulóját ünnepli Koló legendás győzelme

Hatalmas hullámok, versenyhalasztás és egy mindent elsöprő magyar győzelem. Egy verseny ami évtizedek óta nem megy ki a fejünkből.


20 éves évfordulóját ünnepli minden idők egyik legemlékezetesebb olimpiai kajak-kenu döntője, ami a magyarok számára még különlegesebb volt.

A 2000-ben Sydney-ben zajló ötkarikás játékok zárónapján az időjárás nem kegyelmezett a kajak-kenu pályára érkezőknek. A hatalmas szél miatt az C1-500 döntőjét többször elhalasztották, és sokáig úgy tűnt a versenyt meg sem tudják rendezni. Végül rajthoz álltak a hajók, de még ekkor is hatalmas hullámok uralták a pályát.

Kolonics György nem kezdett jól, de a féltávnál már 4. volt, ezt követően pedig egyre jobban felzárkózott. Az utolsó néhány méteren pedig hatalmas hajrával átvette a vezetést, és maga mögé utasította a világverő Opaljevet.

Kajak-kenu - Férfi C1 500 m döntő - XXVII. nyári olimpiai játékok, Sydney (2000. 10. 01.)

Kajak-kenu - Férfi C1 500 m - Döntő Kolonics György döntője XXVII. nyári olimpiai játékok, Sydney 2000. október 1.

 

Az olimpia előtt kisebb hullámvölgybe kerülő Koló minden idők egyik legemlékezetesebb győzelmét aratta, ezzel ráadásul ő lett a magyar kenusport első - és máig egyetlen - kétszeres olimpiai bajnoka.

A mindig mosolygós, szerény Kolonics a futam után csak ennyit mondott: „Mákom volt ezzel a széllel.”

Majd nevetve hozzátette, ha edzésen ekkora hullámok vannak ki se mennek a vízre.

A döntő éppen a mai napon ünnepli 20 éves évfordulóját, de egy biztos, aki látta ezt a futamot még sok évtizedig nem felejti el.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Videók