Kajak-kenu Eb: arany nélkül a magyarok vasárnap délelőtt

Aranyérem nélkül maradtak a magyarok vasárnap délelőtt a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon, az 500 és férfi K-4 1000 méteres döntők során. A hét fináléban két-két ezüstöt és bronzot szereztek a magyar versenyzők.


A zárónap délelőttjén először az olimpiai bajnok Kozák Danuta szállt vízre magyar részről. Az Újpest versenyzője péntek óta torokgyulladással küszködik, és ez látszott a teljesítményén. A gyengébb rajt után ugyan az élre tört és a hajráig vezetett is, de az utolsó méterekre elfogyott az ereje, és az egyes pályán az immár szerb színekben versenyző, korábbi világbajnok Benedek Dalma megelőzte. Kozák így - csakúgy, mint tavaly - második lett.

"A rajt sem sikerült jól és a finisem sem olyan lett, mint amire képes vagyok. Sajnos ennyire tudtam magam összeszedni, még most is szédülök és remeg a lábam, nincs erőm. Napok óta nem alszom, engem nagyon megviselt, hogy az ideutazásunk viszontagságosra sikeredett" - mondta az MTI-nek Kozák arra utalva, hogy a csapat - részben a franciaországi sztrájk, részben pedig a szervezők ügyetlenkedése miatt - többórás késéssel foglalhatta csak el a szállását csütörtök hajnalban.

Ha Kozák második helye kis csalódásnak nevezhető, akkor a férfiak hasonló számában vízre szállt Dudás Miklós ezüstérme mindenképpen kellemes meglepetés. A tavalyi londoni olimpián 200 méteren hatodik kajakos remekül versenyzett, és csak a dán Rene Poulsentől kapott ki a fináléban.

"Titkon reméltem, hogy a dobogón végzek. Arra hajtottam, hogy nyerjek, de Poulsen, aki tegnap ezer méteren is a legjobb volt, nagyon jó formában van. A mellette lévő pályán lapátoltam, ez jót tett nekem, próbáltam vele tartani a tempót, és ez bejött" - nyilatkozott az eredményhirdetést követően a 22 éves Dudás, aki idén állt át a legrövidebb távról a hosszabbra, és ahogy fogalmazott: bírja erővel a váltást.

A párosoknál a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakos duónak, amely kétszeres olimpiai bajnok ebben a számban (2004, 2008), és címvédőként versenyzett, ezúttal meg kellett elégednie a bronzéremmel. Ezen a délelőttön a lengyelek egysége és az aktuális ötkarikás bajnok német Tina Dietze, Franziska Weber kettős is gyorsabb volt a magyaroknál.

"Furcsa lenne, ha azt mondanám, hogy örülünk a bronzéremnek, de az biztos, hogy én nagyon elfáradtam, tehát szerintem mindent kihoztunk magunkból. Ez most ennyire volt elég" - mondta Kovács. Ez az egység még délután, 200 méteren is indul, Douchev-Janics pedig egyesben is érdekelt lesz a legrövidebb táv döntőiben.

A Kovács, Douchev-Janics pároshoz hasonlóan a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán vezette, tavaly ötkarikás ezüstérmes Kammerer, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel 1000 méteres kajaknégyes is harmadik lett fináléjában. Szinte az egész táv során a csehek vezettek a portugálok és a magyarok előtt, és ez sorrend a hajrában sem változott.

"Alakul a csapat, szerintem ma is nagyon jó csapatként funkcionáltunk. Kicsit szerencsétlenek voltunk a pályabeosztással, szeles pályát kaptunk, a hazai pálya kicsit a portugálok felé billent, a csehek pedig egyesben, párosban és négyesben is nagyon jók most. Én rengetegszer voltam negyedik, az a legbosszantóbb, úgyhogy nagyon örülök ennek a bronznak" - mondta a kvartett rangidőse, a 35 éves Kammerer.

A kenusoknál Nagy Péter hatodik, a szombaton, 1000 méteren ezüstérmes Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros pedig hetedik lett 500 méteren, míg a program zárásaként a Hufnágel Tibor, Szalai Tamás kajakkettes - éppen lemaradva a dobogóról - negyedikként ért célba.

Női C-2 500 méteren mindössze négy egység indult, így a Lakatos Zsanett, Takács Kincső duó hiába nyerte meg a döntőt, és hallgathatta meg a dobogó tetején állva a Himnuszt, ez a szám a nevezők alacsony száma miatt hivatalosan nem számít bele az Európa-bajnokság küzdelmeibe.

Videók