Hétfőn a magyar sikersportág futamai is megkezdődnek Tokióban

Hüttner Csaba hat érmet vár a kajak-kenusoktól.


Hétfőn elkezdődnek a gyorsasági kajak-kenu küzdelmei a tokiói olimpián, a magyar válogatott 17 versenyzővel és több éremesélyes egységgel száll vízre a Sea Forest Kajak-kenu Pályán.

Az országot hat-hat férfi, illetve női kajakos, valamint három női és két férfi kenus képviseli. A sportág programját illetően Rióhoz képest több jelentős változás is történt a nemek egyenlőségének jegyében: bár maradt a 12 szám, ezek eloszlása alaposan módosult, és ugyanannyi nő indulhat, mint férfi.

A férfiaknál a három kenus számból kettő, az öt kajakosból pedig négy lett - ráadásul a kajak négyesek most már nem 1000 méteren, hanem 500-on mérik majd össze a tudásukat -, míg a nők az eddigi négy helyett hat versenyben szállhatnak vízre az érmekért, miután Tokióban két számmal debütál a női kenu.

Fontos változás még, hogy egyesben és kajak párosban a korábbi egy helyett két egység is képviselhet egy országot az olimpiai versenyben, ez további éremszerzési esélyt kínál Magyarországnak, leginkább női kajakban.
A magyar küldöttség több számban is dobogóra pályázik - Hüttner Csaba szövetségi kapitány megfogalmazása szerint ugyanakkor győzni nagyon nehéz lesz -, a szakvezetés célkitűzése hat érem, közte "minél több arany".

A kajakos Kozák Danuta ugyanúgy három számban indul, mint öt éve, amikor sikerült tripláznia, egyesben - amelyben kétszeres címvédő -, párosban és a négyes tagjaként is rajthoz áll, és ha megint sikerülne három aranyérmet begyűjtenie, az olimpiai bajnoki címek számát tekintve a nyolc elsőséggel minden idők legeredményesebb magyar sportolójává válna.

A küldetés nem tűnik lehetetlennek, de a Ferencváros sportolójára rendkívül kemény ellenfelek várnak, egyesben többek között Csipes Tamara, az új-zélandi Lisa Carrington és a friss Európa-bajnok dán Emma Jörgensen, párosban pedig - melyben ezúttal Bodonyi Dórával indul - a másik magyar egységen kívül ugyancsak az új-zélandiak, valamint a fehéroroszok lehetnek a legnagyobb riválisok. Négyesben az előző két olimpián Magyarország nyerte az aranyérmet, és a mostani kvartettnek sem lehet más a célja, mint a győzelem.


A magyarok női és férfi K-1 200 méteren is beleszólhatnak a dobogós helyek sorsába, és hosszú idő után férfi kajak egyes 1000 méteren is éremesélyesként szállnak vízre a világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálintnak és a hazai válogatón őt legyőző Varga Ádámnak köszönhetően.

  Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as mexikóvárosi játékokon örülhettek győzelemnek Hesz Mihály révén, de érmet is 1976-ban szereztek legutóbb, akkor Csapó Géza második lett. Az olimpiai újonc Varga Béke Kornéllal párosban is a dobogót veszi célba ugyanúgy, ahogy a Balla Virág, Takács Kincső kenupáros 500 méteren.

A magyar kajakosok és kenusok eddig 25 arany-, 29 ezüst- és 26 bronzérmet szereztek az ötkarikás játékokon.

A legeredményesebb versenyző a negyedik olimpiáján szereplő Kozák Danuta, aki öt aranyérmet nyert a korábbi játékokon és van egy ezüstje is. Legutóbb, Rio de Janeiróban három aranyérmet gyűjtött a sportág: győzött a női kajaknégyes, valamint a Szabó Gabriella, Kozák kajakos duó és Kozák egyesben, egyformán 500 méteren.

A tokiói magyar csapat:

férfiak:
K-1 200 m: Tótka Sándor, Csizmadia Kolos
K-1 1000 m: Varga Ádám, Kopasz Bálint
K-2 1000 m: Béke Kornél, Varga; Nádas Bence, Kopasz
K-4 500 m: Béke, Nádas, Csizmadia, Tótka
C-1 1000 m: Adolf Balázs, Fejes Dániel
C-2 1000 m: Adolf, Fejes

nők:
K-1 200 m: Lucz Dóra, Kárász Anna
K-1 500 m: Kozák Danuta, Csipes Tamara
K-2 500 m: Kozák, Bodonyi Dóra; Csipes, Medveczky Erika
K-4 500 m: Kárász, Kozák, Csipes, Bodonyi
C-1 200 m: Takács Kincső, Horányi Dóra
C-2 500 m: Balla Virág, Takács

Borítókép: kajakkenusport.hu

Videók