Hetedik lett a döntőben a férfi kajaknégyes

A magyar hajó jól lapátolt a szombati döntőben, de a dobogós helyektől messze volt.


Kis Tamás és Lódi Renáta, az MTI különtudósítója jelenti: A magyar férfi kajaknégyes a hetedik helyen végzett 500 méteren a tokiói olimpián.

A férfi kajakos kvartettek ezúttal nem az elmúlt évtizedekben megszokott 1000, hanem 500 méteren versenyeztek. A magyar egység évek óta együtt készült, de aztán Kuli István tavaszi sérülése átírta a terveket, és az olimpia előtt néhány héttel át kellett alakítani az egyéget. A magyar hajót így most Nádas Bence, Béke Kornél, Tótka Sándor és Csizmadia Kolos alkotta, közülük Nádas, Tótka és Csizmadia már aratott sikereket a japán fővárosban, Tótka megnyerte a 200 méter egyest, Csizmadia negyedik lett ugyanebben a számban, Nádas pedig ugyancsak éppen lemaradt a dobogóról Kopasz Bálinttal K-2 1000 méteren.

A magyar hajó jól lapátolt a szombati döntőben, de a dobogós helyektől messze volt. Az élen a várakozásoknak megfelelően a németek és a spanyolok vívtak nagy csatát, a táv nagy részében utóbbi hajó vezetett, de végül a németek lehajrázták őket. A győztes egység tagja, a 39 éves Ronald Rauhe az első férfi gyorsasági kajak-kenuban, aki öt különböző olimpián is érmet tudott szerezni.

"Nagyon nehezen akart összeállni ez az egység, ráadásul otthon eléggé nyögvenyelősen tudtunk edzeni, ugyanakkor itt, a középfutam után már azt mondhattuk, hogy mindenki ráérzett, mi kell az 500 négyeshez" - nyilatkozta Tótka. "Én azt mondtam a srácoknak, hogy a döntő egy ajándék, de így is beletettük szívünket-lelkünket, és senkiben sincs hiányérzet azért, mert hetedikek lettünk."

Csizmadia úgy vélte, mivel egyiküknek sem ez volt a fő száma az olimpián, a középfutam kivett belőlük annyit, amennyivel a fináléban akár ötödikek is lehettek volna.

"A középső 100 méterünk egy picit lassabb volt, de kihajtottuk magunkat, nem estünk szét, és ennyi edzéssel a hátunk mögött ez egy nagy siker a számunkra" - tette hozzá.

"Egy vezérevezősnek mindig sokat jelent, ha mögötte együtt van az erő, ez pedig a középfutamban és a döntőben is megvolt, de az ellenfelek olyan munkát tudtak elvégezni, amit mi hat edzés alatt sajnos nem" - összegzett Nádas. Béke azt mondta, elégedett az eredménnyel és előre is tekintett a párizsi játékokra: "van fejlődési lehetőség, ezért biztos vagyok benne, hogy a férfi kajak négyesnek lesz keresnivalója a 2024-es olimpián".

Ez volt az utolsó kajak-kenu döntő a játékokon, a magyar küldöttség parádés teljesítményt nyújtva három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel távozik Tokióból.

Eredmény:
férfi K-4 500 m, olimpiai bajnok:

Németország (Max Rendschmidt, Ronald Rauhe, Tom Liebscher, Max Lemke) 1:22.219 p
2. Spanyolország (Saul Craviotto, Marcus Walz, Carlos Arevalo, Rodrigo Germade) 1:22.445
3. Szlovákia (Samuel Balaz, Fenis Mysak, Erik Vlcek, Adam Botek) 1:23.534
...7. MAGYARORSZÁG (NÁDAS BENCE, BÉKE KORNÉL, TÓTKA SÁNDOR, CSIZMADIA KOLOS) 1:25.068

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

Videók